søndag, 23 jan 2022
 
 
Feil
  • XML Parsing Error at 1:3563. Error 9: Invalid character
En slags valpetest
fredag 02. april 2010 11:19

På torsdag og fredag tok vi en slags valpetest av valpene.  De er vel i yngste laget for noe slikt siden de bare er 5,5 uker, men det er spennende å se at de allerede nå viser forskjellige reaksjoner på forskjellige stimuli.  Testen foregikk i gangen, døren inn til valperommet var lukket, og inngangen til stuen var stengt igjen slik at de ikke kunne se Tulla eller evt søsken der inne.  Vi forsøkte å plukke ut de valpene som virket mest våkne, men siden det tok litt tid på hver valp, var nok noen mer slitne enn andre, og noen mer trøtte enn andre, og slikt kan selvsagt ha påvirket resultatet.  

Testen bestod av tre deler, del 1 hadde to "moment" som vi har kalt "Lek/gjenstandsinteresse", og vi håpet å kunne se hvor nysgjerrig de var på nye gjenstander, og hva de gjorde med de, og om de kanskje apporterte eller bærte gjenstanden.   De ble presentert med en "atomball" som ble lagt ned rett foran de, og de fikk i utgangspunktet 2,5minutt på seg til å "gjøre hva de ville" med den.  Vi skulle også se hvordan de reagerte på at ballen ble trillet litt vekk fra de, så dette ble gjort minimum to ganger (det var ikke alltid de fikk med seg at jeg trillet den, de har nok litt "tunnellsyn" enda).  Da tiden var gått, gjorde vi det samme med en gammel selbu-vott.  Den ble også kastet litt unna de noen ganger.  De har ikke sett verken ballen eller votten før.  Når valpen mistet interessen, sier vi at den er "ferdig".

Del 2 skulle være litt "småskummel"; vi har en "syngende bamse" som beveger på seg, og kan kanskje oppfattes som litt rar.  Her fikk de all den tiden de trengte på å undersøke den og "bli ferdig", dvs at de hadde vært borte hos bamsen, og at de til slutt ikke viste noe interesse for den.  Det var selvsagt ikke meningen å skremme vettet av de, og bamsen ble plassert ca 50-70cm unna valpen (noen tilfeldigvis litt lengre unna, valper står sjelden i ro).  Noe særlig lengre unna, og de ser den ikke så godt.  Vi håpet å kunne måle noe form for redsel, mot eller nysgjerrighet, og kanskje avreaksjon - enkelt sagt: hvordan de taklet en litt merkelig ting.  

Del 3 avsluttes som på en MH positivt; men vi valgte å ikke bruke lek (det er de for unge til å forstå seg så mye på enda), så de fikk en tom dorull som vi hadde klint leverpostei inni.  Vi tok tiden på hvor lenge de holdt på med den; og noterte litt hva de gjorde med den.Med dette momentet håpet vi å kunne se på konsentrasjon og vilje/stahet når de vil oppnå noe (leverposteien).  I tillegg vil det selvsagt være avhengig av hvor godt de liker leverpostei, men lek på MH vil også avhenge av hvor godt hunden liker drakamp med fille, så den sjansen tok vi.  ;o)  Når valpen mister interessen, går unna og begynner å gjøre andre ting, sier vi at den er "ferdig".

Her er bilde av tingene vi brukte:

I ettertid ser vi at vi sikkert kunne hatt flere moment, men det var tross alt første gangen vi forsøkte oss på noe slikt, så det er jo noe vi evt kan ta med oss til neste gang.  Det hadde vært morsomt å prøvd samme test om en uke eller så, for å se om testen er stabil over tid, og også om valpene er stabile over tid når det kommer til reaksjoner.  Om vi ikke nødvendigvis bruker de samme tingene neste gang, så kan vi sikkert finne ting som kan brukes som alternativ. Jeg synes det var veldig interessant å observere de, og jeg synes også at det virket ganske nyttig med tanke på å velge ut valp både til oss og til andre.  Her kommer resultatene (det er Bjarte som har notert, jeg pleier ikke å snakke om meg selv i tredje-person, hehe):

Tullingen:
Moment 1A - atomball: Går bort til den og snuser på, går vekk fra den - uinteressert.  Legger ballen foran igjen, det samme gjentar seg.  Ballen kastes - går rolig mot den, snuser, tramper litt på den, går vekk fra den etter få sek.  Ballen kastes - løper mot den, dasker, biter.  Mer interessert.  Plukker den opp og bærer.  Biter.  Blir opptatt av andre ting og mister interessen.  Ballen kastes - går etter, biter, bærer.  Legger seg ned og tygger.  Blir liggende lenge og småtygger.  Går etterhvert rundt og dytter rolig på den.  Holder denne interessen i ca 1 min, går deretter bort og er ferdig.

Moment 1B - votten: Går bort til votten, snuser, logrer.  Bærer den med seg.  Logrer og bærer rundt på den.  Rister litt.  Legger seg og tygger.  Biter litt i den, blir liggende.  Tas bort for å kaste den etter 1 min 20 sek.  Votten kastes - tar litt tid før han går etter.  Kaster på votten, logrer.  Går litt rundt med den, går med den til Borghild.  Votten kastes - går mot den, rister på den.  Går til Bjarte med den.  Rister, småspringer med den.  Går til Borghild med den.  Votten kastes - ser ikke hvor den havner, piper.  Finner den etterhvert, biter i den.  Tar den med seg, bærer.

Moment 2 - syngende bamse: Går direkte frem og logrer.  Snuser.  Rygger deretter unna, litt lav kroppsholdning.  Går tilbake til bamsen, snuser.  Rygger.  Går på avstand og holder øye med den.  Etter ca 45 sek går han til Bjarte og legger seg ved føttene hans, følger hele tiden med på bamsen.  Blir liggende der i ca 20-30sek, går etter det fram, stopper litt opp på veien.  Går i bue, går bak Borghild, setter seg ved beina hennes.  Sitter i ca 20 sek og ser på bamsen.  Går litt rundt omkring, holder avstand, nærmer seg bamsen innimellom, setter seg og klør seg.  Går til bamsen etter ca 2 min 40 sek fra bamsen ble satt ned og slått på; snuser, logrer forsiktig, piper litt.  Biter litt i den.  Undersøker, velter bamsen.  Biter, prøver å dra den med seg.  Tar en liten pause.  Setter seg ved bamsen etterpå, småbiter i den, piper litt.  Setter seg med ryggen til den, går unna og er ferdig når det har gått 5 min fra bamsen ble satt ned og slått på.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Tar dorullen med en gang.  Tar den med seg i en krok.  Legger seg ned og tygger/sleiker.  Holder seg i kroken, rister litt på den.  Fokusert.  Bærer den med seg, holder aktivt på med rullen kontinuerlig.  Logrer.  Piper og virker litt fortvilet.  Bærer den med seg under trappen i gangen - slipper den ikke selv om han strever med å komme seg frem.  Virker som om han prøver å finne et bortgjemt sted, en krok, en hule eller lignende.  Slipper den og er ferdig etter ca 4 min 20 sek.

Prikken:
Moment 1A - atomball: Går bort, biter på.  Går vekk etter ca 10 sek.  Tygger på Borghilds bukse.  Ser på ballen etter ca 30sek, men går unna.  Tisser.  Tisser igjen etter ca 50 sek.  Ballen kastes - går rolig etter.  Biter.  Bærer ballen.  Legger den foran Borghild.  Ballen kastes - ser ballen triller, men går ikke etter.  Ballen kastes - samme reaksjon som sist gang.  Tisser igjen 2min10sek. Ballen kastes - går etter, bærer litt, slipper.  Legger seg foran ballen, dytter på den, leker med ballen, tygger aktivt.  Ballen tas bort etter 3min, 10 sek.

Moment 1B - votten: Går bort til, snuser, biter.  Tråkker på.  Graver, biter.  Løfter, rister.  Bærer.  Rister mye.  Bærer til meg (Bjarte).  Legger seg ned ved beina mine.  Votten kastes - går bort, rister.  Legger seg ned, tygger.

Moment 2 - syngende bamse: Ligger når bamsen settes ned og sangen skrus på.  Blir liggende på avstand.  Klarer ikke lokalisere lyden.  Klør seg.  Blir urolig.  Går bort til meg.  Går bort til bamsen når sangen er ferdig etter ca 50 sek.  Småbiter, smådytter.  Drar den i halen.  Velter bamsen.  Setter seg og tygger.  Går vekk fra bamsen ca 2min30sek fra bamsen ble satt ned.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Kjenner lukten på avstand og blir ivrig.  Leiter og piper.  Dorullen legges ned, begynner å slikke direkte.  Rolig men aktiv.  Dytter den rundt.  Legger seg og tygger/sleiker.  Går videre, dytter den rundt.  Ferdig med den etter 2 min25sek.

 

Frakken:
Moment 1A - atomball: Går bort, snuser.  Biter.  Rolig.  undersøker, er interessert.  Bruker munnen, lite bruk av labber.  Dytter.  Går unna etter 45 sek.  Ballen kastes - springer etter, dytter, leker.  Løfter og kaster den i luften.  Rygger liggende, mister interessen, tisser.  Ballen kastes - springer, får ballen til å trille.  Løfter, rister.  Kaster med munnen.  Dytter med labben.  Biter, rister, kaster med munnen.  Holder interessen.  Legger seg ned for å holde på med den.  Ballen tas bort etter 2,5min.

Moment 1B - votten: Snuser på, tråkker på.  Bærer, trekker med seg.  Nyper i den.  Tygger.  Setter seg ned og tygger.  Rister.  Tygger, rister ganske mye.  Tildels rolig, men ivrig.  Votten kastes - springer etter.  Rister.  Går til Borghild med votten.  Votten kastes - springer etter, snuser, mister interessen etter ca 2 min 15 sek etter første møte med votten.  Votten tas bort etter 2,5min.

Moment 2 - syngende bamse: Kikker på avstand.  Rygger.  Går litt unna.  Går lenger unna.  Går mot bamsen.  Går i bue.  Går bak bamsen, springer fram og biter dasker på bamsen.  Går unna like før sangslutt etter 45 sek.  Springer rundt, piper - bæsjer 1min 20sek.  Går rundt, piper, går til bamsen.  Dytter, krafser, undersøker til ca 2min.  Tulla distraherer i bakgrunnen, og han går bort ca 2min15 sek etter at bamsen ble satt ned og slått på.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Blir ivrig av lukten.  Aktiv, ikke så rolig som mange av de andre - energisk, men likevel fokusert.  Biter mye, river og sliter i pappen.  konsentrert.  Bærer, kaster på.  Avslutter etter 2min15sek.
 

M:
Moment 1A - atmoball: Går bort til, dytter på.  Logrer.  Går unna, går bort til Borghild.  Begynner å leite etter ballen, finner den ikke.  Finner den etterhvert, og biter i den.  Logrer.  Ivrig.  Ballen kastes - går etter, tar den ikke.  Ballen kastes - springer etter, snuser på og springer tilbake.  Dette gjentar seg to ganger til.  Veldig aktiv, springer frem og tilbake.  Dytter på ballen, springer frem og tilbake.

Moment 1B - votten: Snuser på i ca 15 sek.  Springer bort.  Springer rundt og piper, tissetrengt?  Snuser på men ikke særlig interessert.  Votten kastes - går bort, biter.  Løfter, rister.  Votten kastes - snuser, spretter rundt uten votten.  Votten kastes - løfter den og rister.  Springer rundt med den.  Slipper og tar nytt tak, rister den.  Kommer til Borghild.  Tar ofte nye tak.  Når det har gått 2,5 min mister hun interessen.

Moment 2 - syngende bamse: Går mot bamsen stopper ca 25 cm foran.  Springer vekk fra bamsen.  Løper frem og tilbake i gangen.  Snuser i gulvet, lav hale.  Går i bue, går bak Borghild mot bamsen.  Snuser i gulvet.  Holder oppmerksomheten.  Sangen slutt etter ca 45 sek, men hun står fremdeles på avstand.  Blir opptatt av andre ting.  Går frem til bamsen etter 2 min.  Logrer, er ikke redd.  Snuser, dytter, sleiker, biter, velter den.  Logrer.  Undersøker.  Er ferdig etter ca 3 min etter at bamsen ble satt ned og slått på.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Blir ivrig når hun kjenner lukten.  Dorullen legges ned, hun er noe intens.  Triller, spiser, sleiker.  Aktiv og energisk.  Er ferdig med dorullen etter 1 min 40 sek.
 

Dottie:
Moment 1A - atomball: Logrer, går bort til den og snuser på.  Dasker med labben.  Går unna etter ca 10 sek, går tilbake etter 20 sek fra start, og får den til å trille.  Fortsetter med dette til ca 40 sek.  Ballen tas unna for å kastes - går rolig etter, dasker, dytter, triller den, oppsøker Borghild uten ballen.  Ballen kastes - går rolig etter, jakter på den, hopper frem og dasker på den.  Triller og kaster på den.  Tar den kort i munnen, bærer litt, triller den.  Går bort til Borghild med den.  Bærer den til Bjarte.  Holder interessen tiden ut.

Moment 1B - votten: Går frem, snuser.  Strekker seg mot den, nyper og drar den med seg.  Bærer, går til Bjarte så til Borghild.  Går rundt med den.  Rister litt.  Går til Borghild.  Votten kastes - går etter den, plukker opp, bærer med seg, kaster på den.  Piper litt, holder den lenge.  Rister og kaster på den, logrer, tygger.  Går til Borghild.  Votten kastes - fikk det ikke med seg, leiter etter votten.  Finner den og tar den i munnen, springer rundt og logrer med votten i munnen.  Tiden ute.

Moment 2 - syngende bamse: Går direkte frem snuser, logrer.  Rygger.  Går til Borghild, så til Bjarte.  Går bort fra bamsen, går mot den igjen etter ca 35 sek.  Musikken er slutt etter ca 45 sek, hun snuser da rundt omkring i rommet.  Når tiden er 1min 20 sek går hun til Borghild deretter til bamsen.  Snuser, logrer.  Dytter, piper litt, går bak den.  Tramper litt på den, biter ikke i den.  Går unna ved ca 1 min 50 sek.  Går tilbake 2 min 5 sek, biter i den og drar den med seg etter halen til den.  Hopper frem og tilbake lekent, tar nytt tak i halen, logrer.  Går unna etter 2 min 45 sek, og er da ferdig. 

Moment 3 - leverpostei i dorull: Tar dorullen direkte.  Rolig.  Litt lite konsentrert/interessert i den.  Blir opptatt av andre ting underveis, tar små pauser.  Litt uinteressert.  Ferdig etter ca 1 min.

 

Buddy:
Moment 1A - atomball: Ballen legges ned, han går forbi og logrer.  Ballen legges ned igjen, han dytter på den, biter en kort stund.  Går videre, oppsøker Borghild.  Ballen kastes - går bort til den og snuser.  Dasker med labben, går unna, oppsøker Bjarte.  Ballen kastes - går bort til den, dasker med labben.  Løfter og bærer.  Bærer den til oss.  Går rundt og mellom oss.  Holder den lenge.  Veldig opptatt av oss, mister etterhvert interessen for ballen.  Logrer voldsomt hele tiden.

Moment 1B - votten: Snuser på.  Biter i den.  Løfter den og bærer den.  Går til Bjarte med den.  Går rundt og bærer den.  Går til Borghild med den.  Bærer, men vet ikke hva han skal gjøre med den.  Piper litt mens han bærer.  Slipper ikke.  Votten kastes - han ser det ikke.  Votten kastes igjen - ser det, men går ikke mot den før etter 10 sek.  Plukker den da opp, går til en av oss.  Piper ikke, rister litt i den.  Slipper den ikke.  Logrer voldsomt.

Moment 2 - syngende bamse: Går rett bort til bamsen, rygger litt.  Går i bue rundt den.  Stiller seg mellom beina på Borghild.  Logrer.  Rygger, setter seg og kikker på den på avstand.  Går bort til den når sangen er ferdig etter ca 45 sek.  Snuser kort på den i 10 sek før han er ferdig med den 1 min 10 sek.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Snuser, jobber rolig.  Triller rundt.  Bærer.  Spiser og slikker.  Går bort fra den etter 1 min 30 sek, virker ferdig.  Dorullen tas bort, men da begynner han å leite etter den igjen.  Testen avsluttes.

 

Mini-Tulla:
Moment 1A - atomball: Går bort og dytter på den, får den til å trille.  Prøver å bite på.  Går bort, virker ferdig etter ca 30 sek.  Går tilbake til den, men viser ikke interesse.  Går bort fra den, tisser.  Ballen kastes - springer etter, legger seg ned med den.  Ballen kastes - springer etter og biter på den.  Blir distrahert av noe.  Tar opp interessen igjen, løfter den og kaster på den. 

Moment 1B - votten: Går bort til den, tar den opp og slenger den rundt.  Biter, springer rundt med den.  Logrer.  Legger seg ned og tygger etter ca 30 sek.  Votten kastes - leiter men finner den ikke.  Blir veldig fortvilet og kviner.  Finner den etterhvert, kaster og rister på votten.  Løper rundt og hopper.  Veldig aktiv.  Holder den lenge, men kommer ikke mot oss.  Går mot stengselet mot stuen og krafser på det med votten i munnen.  Løper fra votten etter ca 1 min.

Moment 2 - syngende bamse: Går direkte bort til bamsen, uredd, men rolig.  Biter litt, snuser.  Dytter.  Går rundt den og logrer.  Ferdig etter ca 25 sek, går da bort.  Bamsen synger og rører seg fremdeles.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Jobber aktivt men rolig med dorullen.  Holder fast fokus.  Er ferdig og går unna etter ca 2 min 5 sek.  

 

Spesiell:
Moment 1A - atomball: Går direkte bort til ballen, biter på.  Går vekk fra den etter 15 sek.  Blir distrahert av Tulla.  Ballen kastes - springer etter.  Biter på, dytter på.  Mye bruk av labber.  Ferdig etter ca 20 sek.  Ballen kastes - går etter, dytter, biter på.  Triller den selv.  Biter.  Ferdig etter ca 25 sek.

Moment 1B - votten: Går direkte fram.  Snuser, tramper, biter på den.  Drar den med seg.  Bærer den.  Biter og tygger på den.  Kaster og rister på den.  Holder seg ved beina mine (Bjarte) mens hun holder på.  Legger seg ned og tygger.  Votten kastes - Biter på andre ting, ikke særlig interessert.  Kastes en gang til med samme respons.  Votten kastes igjen - går etter, legger seg rett ned og biter på.  Holder rolig interesse i ca 2,5 min.

Moment 2 - syngende bamse: Går litt i bue rundt/mot bamsen, deretter direkte bort.  Snuser.  Setter seg ned ved siden av bamsen.  Dytter den overende.  Setter seg ned ved siden av bamsen igjen og snuser.  Går bort etter ca 25 sek mens bamsen fremdeles synger og rører på seg.  Går tilbake etterhvert, logrer.  Dytter, står på, snuser småbiter.  Går rundt og undersøker og biter i den.  Drar den med seg.  Holder interessen, biter.  Bamsen tas bort etter 2,5 min; hun er fremdeles interessert i å leke med den.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Bærer den.  Setter seg like ved beina mine.  Tygger, sleiker.  Jobber rolig og konsentrert.  Er ferdig og går bort etter ca 1 min 40 sek.