onsdag, 08 des 2021
 
 
Feil
  • XML Parsing Error at 1:3563. Error 9: Invalid character
En ny slags valpetest
fredag 09. april 2010 19:45

I dag testet vi valpene igjen.  Vi har ikke brukt standardtesten "alle" bruker, men har laget vår egen lille vri, som vanlig..  Og som vanlig var noen av valpene mer våkne enn andre, men jeg synes vi traff ganske bra mtp våkenhet på de aller fleste.  Den jeg er mest betenkt på er Prikken, han lå nettopp og sov, og testen bar preg av det.  Vi har nesten litt lyst å teste han igjen i morgen..  Vi testet de ute i hagen, og de ble tatt med ut èn og èn.

Moment 1 var apportering, eller noe slikt.  En liten trepinne ble kastet litt foran valpen, og vi observerte hva valpen gjorde med den.  Den ble kastet igjen, og denne gangen lokket jeg på valpen hvis den plukket opp, eller så ut til å skulle plukke opp pinnen.

Moment 2 var skrammel.  Vi slapp et grytelokk av metall i steinene, og valpen skulle være ca to meter unna.  Denne delen synes jeg var desidert vanskeligst; noen valper ble litt redde, andre kunne ikke brydd seg mindre.  Det hadde mye å si om valpen så grytelokket eller ikke; noen hadde behov for å sjekke ut grytelokket, andre hadde overhodet ikke det.  Dette er jo ett av momentene i den vanlige testen, og jeg forstår ikke hvordan testen kan gjøres dønn lik for alle sammen, selv om det er en del av en standardtest.  Jeg synes reaksjonene sprikte enormt, selv om jeg til vanlig ikke har merket så stor forskjell på valpene når det gjelder lydfølsomhet.  

Moment 3 var lek; drakamp med "fille", dvs en vaskeklut.  Som på MH ble fillen rykket foran valpen, og så lekte vi litt.  Etterhvert kastet jeg fillen litt bortover og så om valpen kom tilbake med den, evt prøvde å lokke den til meg.  Vi har prøvd å bedømme grep, intensitet, osv.  

Moment 4 var ganske enkelt en skank; en hjorteklov delt i to vertikalt.  Den ble lagt på bakken med beinet ned, og valpen gjort oppmerksom på den.  Deretter observerte vi hva valpen gjorde med den.  Kan allerede nevne at ingen av valpene var skeptiske til lukten, de var alle nysgjerrige, gikk direkte frem og snuste lenge på skanken.  Skanken var forresten ganske stor, så det ville ikke vært naturlig om valpene klarte å bære den, og den var vanskelig å få tak på.  

Kritikk mot testen: hvis valpen ikke viste interesse for pinnen, ville det for valpens del føles som om den ble tatt med ut i hagen og skremt - siden andre moment var skrammel.  Det var veldig dumt, og det kunne også påvirke leken etterpå.   Det ble mørkt mens vi testet valpene, og strengt tatt synes jeg at alle skulle blitt testet mens det var lyst, og de var våkne og pigge.  Jeg tror også at en bedre lyd, som ville vært enklere å få til lik for alle valpene, er kjetting mot metall (skrammelet i MH), men i en mildere variant.  Det er veldig vanskelig å time når man skal slippe lokket, for valpene gjør forskjellige ting, ser i forskjellige retninger osv.  De som så grytelokket reagerte kanskje mer enn de som ikke så det, og det skulle jo egentlig ikke være en overraskelse for synet denne delen av testen..  Hvor de var i forhold til grytelokket hadde også noe å si; stod de bak Bjarte eller bak meg, var de mellom lokket og huset, eller var de på plenen; slikt synes jeg hadde endel å si faktisk. 

En annen ting er leken; jeg har jo lekt med valpene før, men dette var jo en ny "fille" for de.  Til vanlig er ingen av de noe som helst vanskelig å få med på lek, men denne gangen var alle sammen litt mer tilbakeholdne; de ville undersøke fillen før de kastet seg over den.   Jeg aner ikke hvorfor, men jeg synes ikke den delen av testen var noe "bra", dvs jeg føler ikke at valpene fikk "vist" seg..  Men det blir jo som med skrammelet: om det er min fille eller en "standardfille" som brukes, så har vel ikke det så mye å si?  Når jeg ser på de to momentene som er plukket fra standardtesten, ser jeg at det er de to jeg synes fungerte absolutt dårligst.  

Menmen - uansett hvor dårlig eller bra jeg synes testen var (jeg synes den fungerte bra på noen valper, og dårligere på andre), så kommer resultatene her:

Tullingen:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1:Plukker opp og bærer.  Springer forbi oss med den, legger seg ned og tygger.  
1.2: Plukker opp pinnen, kommer med den når lokket på.  Stoppes med hånden mot brystet, går etterpå unna med den og legger den fra seg.

Moment 2 - skrammel: Skvetter litt, men er nokså lite berørt av lyden.  Orienterer seg mot lydkilden, og når han ser grytelokket hopper han lekent fram og dasker på det.  Veldig lite følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Går etter fillen, nyper etterhvert i den.  Tar litt tak, slipper.  Meget lav intensitet, men den stiger litt.  Fillen kastes, han tar den opp, går forbi meg.  Jeg griper den i farten, han tar da opp leken.  Lekeknurrer, rykker imot.  Tar fillen og traver bort, kommer tilbake og gjenopptar leken.  God intensitet, holder konsentrasjonen.

Moment 4 - skank: Snuser og smaker på skanken.  Tar tak i et lite tau som er festet til skanken og drar skanken med seg.  Prøver å ta tak i skanken.  Tar tak i tauet igjen, prøver å dra den mot oss.  Begynner å spise på skanken.

Prikken:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1: Snuser på, virker uinteressert.
1.2: Samme som over.  Er sikkert trøtt.

Moment 2 - skrammel: Huker seg, men flytter seg nesten ikke.  Holder seg i nærheten av oss.  Går etterhvert frem til grytelokket.  Litt følsom for lyden, mulig resultatet ville vært annerledes hvis han var mer våken.

Moment 3 - lek: Tungstartet, trøtt.  Begynner etterhvert å ta tak.  Fillen kastes, han tar den og kommer tilbake med den når lokket på.  Fortsetter leken, rykker imot.  Meget god intensitet på slutten.  (Prikken starter mye raskere enn dette, spørs om han får en ny test i morgen i våken tilstand.)

Moment 4 - skank: Snuser på, etterhvert mister han interessen.  Tar kontakt med meg.

Frakken:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1: Går mot pinnen, griper og bærer til Bjarte.
1.2: Går mot pinnen, griper, lokkes på, går til Borghild.

Moment 2 - skrammel: Han sitter, og legger litt på ørene når skrammelet kommer, men forblir sittende.  Gjør lekeinvitasjoner til Bjarte etter en liten stund, begynner å bite på skoene hans.  Har ikke behov for å undersøke lokket.  Veldig lite følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Godt grep umiddelbart.  Rykker imot tidlig under leken.  Meget god intensitet, lekeknurrer.  Fillen kastes, han tar den, lokkes på og kommer tilbake med den, vil leke videre.

Moment 4 - skank: Snuser på, biter på.  Prøver å ta grep over skanken, men får det ikke til.  Går etterhvert bort og tar kontakt med Borghild.

M:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1: Snuser raskt på pinnen, går tilbake til Borghild og tar lekent kontakt.
1.2: Samme som over.

Moment 2 - skrammel: Løper noen steg unna, stopper deretter opp.  Setter seg ned hos Bjarte.  Ikke behov for å utrede, begynner etterhvert med andre ting.  Litt følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Tar godt grep, etterhvert meget god intensitet.  Rykker imot.  Fillen kastes, springer etter og rister på den.  Kommer imot meg med den, jeg tar den, hun rykker da imot og intensiteten tar seg opp.  Lekeknurrer.

Moment 4 - skank: Snuser, sleiker på, småbiter på.  Går etterhvert unna og tar kontakt med Bjarte.

Dottie:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1: Går fram, snuser og dytter på den.  Bærer og leker med den.  
1.2: Plukker opp, bærer, og kommer med den når lokket på, slipper den foran meg.

Moment 2- skrammel: Meget liten reaksjon; rykker litt i ørene.  Lokaliserer ikke lydkilden, og har ikke behov for å sjekke den ut.  Veldig lite følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Godt grep, OK intensitet, holder fast grep.  Rykker ikke imot enda.  Fillen kastes, tar den og rister den.  Hun legger seg ned og biter på den.  Jeg tar opp igjen leken, hun rykker da imot og har godt grep.

Moment 4 - skank: Snuser, tar pauser.  Gjør lekeinvitasjoner til den.  Går etterhvert og setter seg hos Bjarte.

Buddy:
Moment 1- pinneapportering:
1.1: Plukker opp, bærer til Borghild, men går forbi.  Logrer så voldsomt at han rister på hodet.
1.2: Plukker opp, lokkes på, bærer til meg.

Moment 2 - skrammel: Skvetter litt tilbake.  Går etterhvert bare rundt omkring og logrer; går rett forbi lokket flere ganger logrende, men har ikke behov for å sjekke det ut.  Lite følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Svakt grep, mister interessen.  Fillen kastes, går etter, men mister interessen.

Moment 4 - skank: Snuser og sleiker på skanken.  Prøver å ta tak rundt skanken, bruker hele munnen.  Får tak i den såvidt og løfter den, prøver å dra den med seg men mister den.  Tar etterhvert kontakt med meg.

Mini-Tulla:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1: Plukker opp, bærer.  Tar den med seg, setter seg og tygger på den.
1.2: Plukker opp, men slipper når hun lokkes på, kommer uten pinnen.

Moment 2 - skrammel: Går noen skritt unna, logrer.  Tar kontakt med Bjarte, setter seg.  Går etterhvert frem til lokket og snuser på, småbiter på.  Veldig lite følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Veldig interessert, godt grep.  Rykker imot tidlig i leken.  Fillen kastes, hun plukker den opp og kommer når lokket på, vil leke mer.  God intensitet.

Moment 4 - skank: Snuser på.  Små pauser.  Småbiter litt.  Går etterhvert unna.

Spesiell:
Moment 1 - pinneapportering:
1.1: Snuser kort på den, ikke interessert.
1.2: Samme som over.

Moment 2 - skrammel: Springer flere skritt, men springer mot lydkilden.  Har behov for å undersøke, men det tar litt tid før hun er helt ferdig med det.  Relativt følsom for lyden.

Moment 3 - lek: Tar tak, rykker tidlig imot.  Meget god intensitet.  OK grep.  Fillen kastes, tar den og rister den.  Springer unna med den.  Kommer når lokket på, og hun inviterer da til lek med den.

Moment 4 - skank: Snuser, småbiter på den.  Går etterhvert unna og tar kontakt med meg.