onsdag, 08 des 2021
 
 
Feil
  • XML Parsing Error at 1:3563. Error 9: Invalid character
Valpeblogg
En slags valpetest
fredag 02. april 2010 11:19

På torsdag og fredag tok vi en slags valpetest av valpene.  De er vel i yngste laget for noe slikt siden de bare er 5,5 uker, men det er spennende å se at de allerede nå viser forskjellige reaksjoner på forskjellige stimuli.  Testen foregikk i gangen, døren inn til valperommet var lukket, og inngangen til stuen var stengt igjen slik at de ikke kunne se Tulla eller evt søsken der inne.  Vi forsøkte å plukke ut de valpene som virket mest våkne, men siden det tok litt tid på hver valp, var nok noen mer slitne enn andre, og noen mer trøtte enn andre, og slikt kan selvsagt ha påvirket resultatet.  

Testen bestod av tre deler, del 1 hadde to "moment" som vi har kalt "Lek/gjenstandsinteresse", og vi håpet å kunne se hvor nysgjerrig de var på nye gjenstander, og hva de gjorde med de, og om de kanskje apporterte eller bærte gjenstanden.   De ble presentert med en "atomball" som ble lagt ned rett foran de, og de fikk i utgangspunktet 2,5minutt på seg til å "gjøre hva de ville" med den.  Vi skulle også se hvordan de reagerte på at ballen ble trillet litt vekk fra de, så dette ble gjort minimum to ganger (det var ikke alltid de fikk med seg at jeg trillet den, de har nok litt "tunnellsyn" enda).  Da tiden var gått, gjorde vi det samme med en gammel selbu-vott.  Den ble også kastet litt unna de noen ganger.  De har ikke sett verken ballen eller votten før.  Når valpen mistet interessen, sier vi at den er "ferdig".

Del 2 skulle være litt "småskummel"; vi har en "syngende bamse" som beveger på seg, og kan kanskje oppfattes som litt rar.  Her fikk de all den tiden de trengte på å undersøke den og "bli ferdig", dvs at de hadde vært borte hos bamsen, og at de til slutt ikke viste noe interesse for den.  Det var selvsagt ikke meningen å skremme vettet av de, og bamsen ble plassert ca 50-70cm unna valpen (noen tilfeldigvis litt lengre unna, valper står sjelden i ro).  Noe særlig lengre unna, og de ser den ikke så godt.  Vi håpet å kunne måle noe form for redsel, mot eller nysgjerrighet, og kanskje avreaksjon - enkelt sagt: hvordan de taklet en litt merkelig ting.  

Del 3 avsluttes som på en MH positivt; men vi valgte å ikke bruke lek (det er de for unge til å forstå seg så mye på enda), så de fikk en tom dorull som vi hadde klint leverpostei inni.  Vi tok tiden på hvor lenge de holdt på med den; og noterte litt hva de gjorde med den.Med dette momentet håpet vi å kunne se på konsentrasjon og vilje/stahet når de vil oppnå noe (leverposteien).  I tillegg vil det selvsagt være avhengig av hvor godt de liker leverpostei, men lek på MH vil også avhenge av hvor godt hunden liker drakamp med fille, så den sjansen tok vi.  ;o)  Når valpen mister interessen, går unna og begynner å gjøre andre ting, sier vi at den er "ferdig".

Her er bilde av tingene vi brukte:

I ettertid ser vi at vi sikkert kunne hatt flere moment, men det var tross alt første gangen vi forsøkte oss på noe slikt, så det er jo noe vi evt kan ta med oss til neste gang.  Det hadde vært morsomt å prøvd samme test om en uke eller så, for å se om testen er stabil over tid, og også om valpene er stabile over tid når det kommer til reaksjoner.  Om vi ikke nødvendigvis bruker de samme tingene neste gang, så kan vi sikkert finne ting som kan brukes som alternativ. Jeg synes det var veldig interessant å observere de, og jeg synes også at det virket ganske nyttig med tanke på å velge ut valp både til oss og til andre.  Her kommer resultatene (det er Bjarte som har notert, jeg pleier ikke å snakke om meg selv i tredje-person, hehe):

Tullingen:
Moment 1A - atomball: Går bort til den og snuser på, går vekk fra den - uinteressert.  Legger ballen foran igjen, det samme gjentar seg.  Ballen kastes - går rolig mot den, snuser, tramper litt på den, går vekk fra den etter få sek.  Ballen kastes - løper mot den, dasker, biter.  Mer interessert.  Plukker den opp og bærer.  Biter.  Blir opptatt av andre ting og mister interessen.  Ballen kastes - går etter, biter, bærer.  Legger seg ned og tygger.  Blir liggende lenge og småtygger.  Går etterhvert rundt og dytter rolig på den.  Holder denne interessen i ca 1 min, går deretter bort og er ferdig.

Moment 1B - votten: Går bort til votten, snuser, logrer.  Bærer den med seg.  Logrer og bærer rundt på den.  Rister litt.  Legger seg og tygger.  Biter litt i den, blir liggende.  Tas bort for å kaste den etter 1 min 20 sek.  Votten kastes - tar litt tid før han går etter.  Kaster på votten, logrer.  Går litt rundt med den, går med den til Borghild.  Votten kastes - går mot den, rister på den.  Går til Bjarte med den.  Rister, småspringer med den.  Går til Borghild med den.  Votten kastes - ser ikke hvor den havner, piper.  Finner den etterhvert, biter i den.  Tar den med seg, bærer.

Moment 2 - syngende bamse: Går direkte frem og logrer.  Snuser.  Rygger deretter unna, litt lav kroppsholdning.  Går tilbake til bamsen, snuser.  Rygger.  Går på avstand og holder øye med den.  Etter ca 45 sek går han til Bjarte og legger seg ved føttene hans, følger hele tiden med på bamsen.  Blir liggende der i ca 20-30sek, går etter det fram, stopper litt opp på veien.  Går i bue, går bak Borghild, setter seg ved beina hennes.  Sitter i ca 20 sek og ser på bamsen.  Går litt rundt omkring, holder avstand, nærmer seg bamsen innimellom, setter seg og klør seg.  Går til bamsen etter ca 2 min 40 sek fra bamsen ble satt ned og slått på; snuser, logrer forsiktig, piper litt.  Biter litt i den.  Undersøker, velter bamsen.  Biter, prøver å dra den med seg.  Tar en liten pause.  Setter seg ved bamsen etterpå, småbiter i den, piper litt.  Setter seg med ryggen til den, går unna og er ferdig når det har gått 5 min fra bamsen ble satt ned og slått på.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Tar dorullen med en gang.  Tar den med seg i en krok.  Legger seg ned og tygger/sleiker.  Holder seg i kroken, rister litt på den.  Fokusert.  Bærer den med seg, holder aktivt på med rullen kontinuerlig.  Logrer.  Piper og virker litt fortvilet.  Bærer den med seg under trappen i gangen - slipper den ikke selv om han strever med å komme seg frem.  Virker som om han prøver å finne et bortgjemt sted, en krok, en hule eller lignende.  Slipper den og er ferdig etter ca 4 min 20 sek.

Prikken:
Moment 1A - atomball: Går bort, biter på.  Går vekk etter ca 10 sek.  Tygger på Borghilds bukse.  Ser på ballen etter ca 30sek, men går unna.  Tisser.  Tisser igjen etter ca 50 sek.  Ballen kastes - går rolig etter.  Biter.  Bærer ballen.  Legger den foran Borghild.  Ballen kastes - ser ballen triller, men går ikke etter.  Ballen kastes - samme reaksjon som sist gang.  Tisser igjen 2min10sek. Ballen kastes - går etter, bærer litt, slipper.  Legger seg foran ballen, dytter på den, leker med ballen, tygger aktivt.  Ballen tas bort etter 3min, 10 sek.

Moment 1B - votten: Går bort til, snuser, biter.  Tråkker på.  Graver, biter.  Løfter, rister.  Bærer.  Rister mye.  Bærer til meg (Bjarte).  Legger seg ned ved beina mine.  Votten kastes - går bort, rister.  Legger seg ned, tygger.

Moment 2 - syngende bamse: Ligger når bamsen settes ned og sangen skrus på.  Blir liggende på avstand.  Klarer ikke lokalisere lyden.  Klør seg.  Blir urolig.  Går bort til meg.  Går bort til bamsen når sangen er ferdig etter ca 50 sek.  Småbiter, smådytter.  Drar den i halen.  Velter bamsen.  Setter seg og tygger.  Går vekk fra bamsen ca 2min30sek fra bamsen ble satt ned.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Kjenner lukten på avstand og blir ivrig.  Leiter og piper.  Dorullen legges ned, begynner å slikke direkte.  Rolig men aktiv.  Dytter den rundt.  Legger seg og tygger/sleiker.  Går videre, dytter den rundt.  Ferdig med den etter 2 min25sek.

 

Frakken:
Moment 1A - atomball: Går bort, snuser.  Biter.  Rolig.  undersøker, er interessert.  Bruker munnen, lite bruk av labber.  Dytter.  Går unna etter 45 sek.  Ballen kastes - springer etter, dytter, leker.  Løfter og kaster den i luften.  Rygger liggende, mister interessen, tisser.  Ballen kastes - springer, får ballen til å trille.  Løfter, rister.  Kaster med munnen.  Dytter med labben.  Biter, rister, kaster med munnen.  Holder interessen.  Legger seg ned for å holde på med den.  Ballen tas bort etter 2,5min.

Moment 1B - votten: Snuser på, tråkker på.  Bærer, trekker med seg.  Nyper i den.  Tygger.  Setter seg ned og tygger.  Rister.  Tygger, rister ganske mye.  Tildels rolig, men ivrig.  Votten kastes - springer etter.  Rister.  Går til Borghild med votten.  Votten kastes - springer etter, snuser, mister interessen etter ca 2 min 15 sek etter første møte med votten.  Votten tas bort etter 2,5min.

Moment 2 - syngende bamse: Kikker på avstand.  Rygger.  Går litt unna.  Går lenger unna.  Går mot bamsen.  Går i bue.  Går bak bamsen, springer fram og biter dasker på bamsen.  Går unna like før sangslutt etter 45 sek.  Springer rundt, piper - bæsjer 1min 20sek.  Går rundt, piper, går til bamsen.  Dytter, krafser, undersøker til ca 2min.  Tulla distraherer i bakgrunnen, og han går bort ca 2min15 sek etter at bamsen ble satt ned og slått på.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Blir ivrig av lukten.  Aktiv, ikke så rolig som mange av de andre - energisk, men likevel fokusert.  Biter mye, river og sliter i pappen.  konsentrert.  Bærer, kaster på.  Avslutter etter 2min15sek.
 

M:
Moment 1A - atmoball: Går bort til, dytter på.  Logrer.  Går unna, går bort til Borghild.  Begynner å leite etter ballen, finner den ikke.  Finner den etterhvert, og biter i den.  Logrer.  Ivrig.  Ballen kastes - går etter, tar den ikke.  Ballen kastes - springer etter, snuser på og springer tilbake.  Dette gjentar seg to ganger til.  Veldig aktiv, springer frem og tilbake.  Dytter på ballen, springer frem og tilbake.

Moment 1B - votten: Snuser på i ca 15 sek.  Springer bort.  Springer rundt og piper, tissetrengt?  Snuser på men ikke særlig interessert.  Votten kastes - går bort, biter.  Løfter, rister.  Votten kastes - snuser, spretter rundt uten votten.  Votten kastes - løfter den og rister.  Springer rundt med den.  Slipper og tar nytt tak, rister den.  Kommer til Borghild.  Tar ofte nye tak.  Når det har gått 2,5 min mister hun interessen.

Moment 2 - syngende bamse: Går mot bamsen stopper ca 25 cm foran.  Springer vekk fra bamsen.  Løper frem og tilbake i gangen.  Snuser i gulvet, lav hale.  Går i bue, går bak Borghild mot bamsen.  Snuser i gulvet.  Holder oppmerksomheten.  Sangen slutt etter ca 45 sek, men hun står fremdeles på avstand.  Blir opptatt av andre ting.  Går frem til bamsen etter 2 min.  Logrer, er ikke redd.  Snuser, dytter, sleiker, biter, velter den.  Logrer.  Undersøker.  Er ferdig etter ca 3 min etter at bamsen ble satt ned og slått på.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Blir ivrig når hun kjenner lukten.  Dorullen legges ned, hun er noe intens.  Triller, spiser, sleiker.  Aktiv og energisk.  Er ferdig med dorullen etter 1 min 40 sek.
 

Dottie:
Moment 1A - atomball: Logrer, går bort til den og snuser på.  Dasker med labben.  Går unna etter ca 10 sek, går tilbake etter 20 sek fra start, og får den til å trille.  Fortsetter med dette til ca 40 sek.  Ballen tas unna for å kastes - går rolig etter, dasker, dytter, triller den, oppsøker Borghild uten ballen.  Ballen kastes - går rolig etter, jakter på den, hopper frem og dasker på den.  Triller og kaster på den.  Tar den kort i munnen, bærer litt, triller den.  Går bort til Borghild med den.  Bærer den til Bjarte.  Holder interessen tiden ut.

Moment 1B - votten: Går frem, snuser.  Strekker seg mot den, nyper og drar den med seg.  Bærer, går til Bjarte så til Borghild.  Går rundt med den.  Rister litt.  Går til Borghild.  Votten kastes - går etter den, plukker opp, bærer med seg, kaster på den.  Piper litt, holder den lenge.  Rister og kaster på den, logrer, tygger.  Går til Borghild.  Votten kastes - fikk det ikke med seg, leiter etter votten.  Finner den og tar den i munnen, springer rundt og logrer med votten i munnen.  Tiden ute.

Moment 2 - syngende bamse: Går direkte frem snuser, logrer.  Rygger.  Går til Borghild, så til Bjarte.  Går bort fra bamsen, går mot den igjen etter ca 35 sek.  Musikken er slutt etter ca 45 sek, hun snuser da rundt omkring i rommet.  Når tiden er 1min 20 sek går hun til Borghild deretter til bamsen.  Snuser, logrer.  Dytter, piper litt, går bak den.  Tramper litt på den, biter ikke i den.  Går unna ved ca 1 min 50 sek.  Går tilbake 2 min 5 sek, biter i den og drar den med seg etter halen til den.  Hopper frem og tilbake lekent, tar nytt tak i halen, logrer.  Går unna etter 2 min 45 sek, og er da ferdig. 

Moment 3 - leverpostei i dorull: Tar dorullen direkte.  Rolig.  Litt lite konsentrert/interessert i den.  Blir opptatt av andre ting underveis, tar små pauser.  Litt uinteressert.  Ferdig etter ca 1 min.

 

Buddy:
Moment 1A - atomball: Ballen legges ned, han går forbi og logrer.  Ballen legges ned igjen, han dytter på den, biter en kort stund.  Går videre, oppsøker Borghild.  Ballen kastes - går bort til den og snuser.  Dasker med labben, går unna, oppsøker Bjarte.  Ballen kastes - går bort til den, dasker med labben.  Løfter og bærer.  Bærer den til oss.  Går rundt og mellom oss.  Holder den lenge.  Veldig opptatt av oss, mister etterhvert interessen for ballen.  Logrer voldsomt hele tiden.

Moment 1B - votten: Snuser på.  Biter i den.  Løfter den og bærer den.  Går til Bjarte med den.  Går rundt og bærer den.  Går til Borghild med den.  Bærer, men vet ikke hva han skal gjøre med den.  Piper litt mens han bærer.  Slipper ikke.  Votten kastes - han ser det ikke.  Votten kastes igjen - ser det, men går ikke mot den før etter 10 sek.  Plukker den da opp, går til en av oss.  Piper ikke, rister litt i den.  Slipper den ikke.  Logrer voldsomt.

Moment 2 - syngende bamse: Går rett bort til bamsen, rygger litt.  Går i bue rundt den.  Stiller seg mellom beina på Borghild.  Logrer.  Rygger, setter seg og kikker på den på avstand.  Går bort til den når sangen er ferdig etter ca 45 sek.  Snuser kort på den i 10 sek før han er ferdig med den 1 min 10 sek.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Snuser, jobber rolig.  Triller rundt.  Bærer.  Spiser og slikker.  Går bort fra den etter 1 min 30 sek, virker ferdig.  Dorullen tas bort, men da begynner han å leite etter den igjen.  Testen avsluttes.

 

Mini-Tulla:
Moment 1A - atomball: Går bort og dytter på den, får den til å trille.  Prøver å bite på.  Går bort, virker ferdig etter ca 30 sek.  Går tilbake til den, men viser ikke interesse.  Går bort fra den, tisser.  Ballen kastes - springer etter, legger seg ned med den.  Ballen kastes - springer etter og biter på den.  Blir distrahert av noe.  Tar opp interessen igjen, løfter den og kaster på den. 

Moment 1B - votten: Går bort til den, tar den opp og slenger den rundt.  Biter, springer rundt med den.  Logrer.  Legger seg ned og tygger etter ca 30 sek.  Votten kastes - leiter men finner den ikke.  Blir veldig fortvilet og kviner.  Finner den etterhvert, kaster og rister på votten.  Løper rundt og hopper.  Veldig aktiv.  Holder den lenge, men kommer ikke mot oss.  Går mot stengselet mot stuen og krafser på det med votten i munnen.  Løper fra votten etter ca 1 min.

Moment 2 - syngende bamse: Går direkte bort til bamsen, uredd, men rolig.  Biter litt, snuser.  Dytter.  Går rundt den og logrer.  Ferdig etter ca 25 sek, går da bort.  Bamsen synger og rører seg fremdeles.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Jobber aktivt men rolig med dorullen.  Holder fast fokus.  Er ferdig og går unna etter ca 2 min 5 sek.  

 

Spesiell:
Moment 1A - atomball: Går direkte bort til ballen, biter på.  Går vekk fra den etter 15 sek.  Blir distrahert av Tulla.  Ballen kastes - springer etter.  Biter på, dytter på.  Mye bruk av labber.  Ferdig etter ca 20 sek.  Ballen kastes - går etter, dytter, biter på.  Triller den selv.  Biter.  Ferdig etter ca 25 sek.

Moment 1B - votten: Går direkte fram.  Snuser, tramper, biter på den.  Drar den med seg.  Bærer den.  Biter og tygger på den.  Kaster og rister på den.  Holder seg ved beina mine (Bjarte) mens hun holder på.  Legger seg ned og tygger.  Votten kastes - Biter på andre ting, ikke særlig interessert.  Kastes en gang til med samme respons.  Votten kastes igjen - går etter, legger seg rett ned og biter på.  Holder rolig interesse i ca 2,5 min.

Moment 2 - syngende bamse: Går litt i bue rundt/mot bamsen, deretter direkte bort.  Snuser.  Setter seg ned ved siden av bamsen.  Dytter den overende.  Setter seg ned ved siden av bamsen igjen og snuser.  Går bort etter ca 25 sek mens bamsen fremdeles synger og rører på seg.  Går tilbake etterhvert, logrer.  Dytter, står på, snuser småbiter.  Går rundt og undersøker og biter i den.  Drar den med seg.  Holder interessen, biter.  Bamsen tas bort etter 2,5 min; hun er fremdeles interessert i å leke med den.

Moment 3 - leverpostei i dorull: Bærer den.  Setter seg like ved beina mine.  Tygger, sleiker.  Jobber rolig og konsentrert.  Er ferdig og går bort etter ca 1 min 40 sek.  

 

 
Hverdagen
mandag 29. mars 2010 18:55

Valpenes hverdag består i mye rart; de har jo et beriket miljø på rommet sitt, og de får også mye kontakt med mennesker.  Jeg liker å være inne hos de så mye som mulig når de er våkne; blir ofte sittende til de sovner og vel så det.  På stuen er de blitt veldig trygge alle sammen, og det hender ofte de bare sovner hele gjengen; åtte små valpiser ligger strødd i hele stuen, og litt innimellom våkner det en valp eller to, og Aynï er sjeleglad for å få en lekekompis som neeesten er på hennes størrelse!  ;o)  Her er en film av henne og Frakken fra i dag som ligger i en hundeseng og koser seg:

Aynï leker med Frakken from Borghild on Vimeo.

 

Valpene har blitt flinke ute også; i dag lagde de knapt lyd, de var mye mer interessert i å utforske ting og tang rundt omkring.  Og alle sammen ble med rundt hjørnet på huset, bare for å oppdage at verden ER jammen stor!!  De løper og herjer litt innimellom, river og sliter i de få gresstustene som stikker opp, og tråkker på snø.  De pleier å få ett eller to måltid ute hver dag; og i samme slengen lærer de seg jammen å gjøre fra seg ute også - smart!  :D   I dag snødde det faktisk litt da de var ute, og i kveld snør det mer..  blæh.. Vil ha VÅR nå, slik at valpene kan være mer ute!!  

Jeg lager en spesiell smattelyd når det er mattid, og skal si at store ører får bein å gå på da!!  De løfter hodet, og så får de "panikk" - piper og kviner og løper mot lyden - wæææ - hvor er maten??!    Og hvis jeg står ute og lager lyden, tumler de seg ut verandadøren, faller og tryner litt i samme slengen, før de piler bort til matfatet.  Så flinke de har blitt altså!  Og når de skal inn er det bare å åpne døren, og si noe i lyst og lokkende tonefall, og så kommer de da også.  Det er et lite trinn fra bakken og opp til stuen, men de er blitt riktig så flinke å kravle seg inn igjen.  

Diverse bilder fra siste uken:


Prikken spiser mann med skjegg.


Frakken må sove i en pappeske stakkars..  :D


Frakken leker vaktbikkje.


Dottie ville sove i skapet..

 


Vi har hatt besøk i valpekassen av en nabogutt; se hvor alle sammen koser seg!!    Eneste er vel Tullingen som også vil inn stakkars.. 


Bjarte trener opp M til å bli en sofagris.  

 
Vi har lagt oss i sengen, mamma - nå kan du også komme og si natta!


En noe spesiell sovestilling..


Frakken var inni kassen da jeg kom med maten, og prøvde å hoppe over.  Han ble hengende med bakbeina over kassen, men siden frambeina var nedi matfatet gikk det såklart fint an å spise sånn!  Jeg måtte løpe inn på stua og hente kameraet (hvorfor er det aldri der når man trenger det?!), og jeg rakk akkurat å knipse dette før han dumpet ned og landet midt i maten..


Tullingen er veldig glad i mat, og som jeg har sagt; han liker å ligge i matfatet og spise.  De andre er ferdig, men Tullingen blir liggende og slikke rent.. ;o)

Og til ære for Birgitta & Lizzie: jeg tok faktisk bilde av Tulla i kondomdressen etter at hun hadde spist et aldri så lite mellommåltid, men må innrømme at jeg ikke synes hun ser såå drektig ut, i alle fall ikke 8 uker på vei! *host*  Maten hadde nok ikke kommet ned i magesekken enda, det må nok være forklaringen.  Jeg sa forresten til Tulla at dette var jo en ypperlig anledning til å prøve det som det står om i alle valpebøkene: "...når valpene begynner å få fast føde, kan moren kaste opp halvfordøyd mat til de.." - men niks og nei; den skulle hun ha for seg selv, ellers takk.  Eh, bilde ja:


*kremt*  Direkte slank er hun vel ikke.  Og direkte fornøyd er hun vel heller ikke..  

Så, tilbake til valpene:


  


Valpene ligger strødd..


Besøk av søstrene mine, de er nok en smule overgitt over deres storesøsters hundegalskap.. 


Aynï leker med Frakken (som tygger på bein) og Mini-Tulla (tror jeg).


  Butterfly (Buddy som han nå kalles av meg), la seg til å sove inni en hylle i en sjenk vi har i stuen.


Frakken snorker søtt.. 

Sånn, da tror jeg de fleste bildene verdt å se ligger her, og jeg føler jeg har hentet meg litt inn igjen med denne bloggingen.  I alle fall hvis jeg ikke begynner å tenke på å ta nye oppstillingsbilder, som forhåpentligvis blir litt mer vellykket neste gang.. 

  

 
5 uker

Hu-hei som det går!!  Denne uken har vi hatt massevis av besøk; faktisk hver dag har det blitt - og siden siste bloggoppdatering har vi hatt besøk av faren min, et vennepar av oss som har to springere, noen valpekjøpere, og noen som skulle kjøpe en bil vi hadde (de ble tvunget inn på valperommet, hihi), en kollega av meg, en nabogutt og Line (har jeg husket alle??).  

På torsdag rant det besøk inn dørene her; først kom en kollega av meg for å titte på de små kl halv tolv, og hun hadde knapt kommet seg ut dørene i to-tiden før en nabogutt ringte på og ville komme inn.  Han lekte også med Aynï (som er favoritthunden hans), så hun var fornøyd skulle man tro.  Da han var gått i fem-tiden, var det virkelig på tide at valpene fikk prøve seg litt mer utendørs før siste gløtt av sol var helt borte.  Idet valpene var ute, fikk jeg melding fra Line (kennel Fannhvit som var med under fødselen) som lurte på om hun kunne komme, og det kunne hun selvsagt!  Da hun var gått, fikk alle valpene ut på stuen igjen.  Jeg filmet endel fra den seansen.  

 

Valpene er 4,5 uker from Borghild on Vimeo.

 

Valpene 4,5 uker (2) from Borghild on Vimeo.

 

Valpene 4,5 uker (3) from Borghild on Vimeo.

 

Ellers går dagene i besøk, besøk og atter besøk - nesten sånn at man glemmer å lufte de voksne hundene man har!  Gleder meg til å møte flere av valpekjøperne, det blir sikkert koselig!  

Tenkte å skrive litt om alle valpene; de begynner nemlig å få mer og mer personlighet, og det er veldig gøy å se!  Rart at de er så like, og likevel så forskjellige; alle valpene virker trygge og nysgjerrige, men noen er jo litt mer enn andre.  Ingen er redd støvsugeren i alle fall; de biter på den og går over den, også når den står på.  Jeg støvsuger litt hver gang valpene er ute på stuen.  Noen har sterkere personlighet enn andre, og merkes derfor bedre; da er det ganske naturlig at det er lettere å si noe om de.  Det betyr ikke at de andre valpene er kjedelige, men bare at personligheten nok kommer litt sterkere frem senere.  ;o)  Jeg fikk god hjelp av Bjarte til å ta bilder på fredag, og det får bli både 4 og 5-ukers bildene!   Og ikke kom og klag på oppstillingen min, haha - jeg ser flere (alle??) kunne stått bedre, men det er neimen ikke lett altså!!  Og så skal fotografen henge med, og så skal fokuset være riktig, osv.  Sånn, det var dagens unnskyldning..  

Alle valpene er glad i folk, men jeg tror de er for små til å skjønne at noen er "nye"; at de ikke har hilst på de før.  De oppfører seg likedan mot fremmede som mot meg!  Eller.. det er et par som har begynt å vise noe jeg kaller "gjensynsglede" når jeg kommer, men om det er fordi det er meg eller fordi det kommer folk er ikke godt å si.  Synes de virker så ubevisst på slike ting; de lever i sin egen lille boble - og folk er folk!  Så om det er mine føtter eller noen fremmedes føtter som entrer grinden har liksom ikke så mye å si - de kommer diltende bort og biter i buksebenet uansett hvem det tilhører!  ;o)

Her kommer endelig litt om hver valp, og lenge etterlengtete bilder:

Tullingen: En stødig og rolig gutt, som sjelden lar seg stresse opp.  Kan gjerne ligge og sove selv om de andre herjer, og gjerne for seg selv.  Virker som en trygg havn, og han utstråler ro og trygghet på en veldig spesiell måte.  Den største; dvs lengste og høyeste, men ikke tykkest.  Er veldig glad i mat, og skal helst ligge i matfatet og spise; breier seg godt utover, og er den av hannvalpene som er mest glad i mat.  Virker klok og veslevoksen.  Bilder:

Prikken: En liten rakker "her kommer jeg"- holdning.  Han er uredd og nysgjerrig, og er en trivelig valp som gjerne later som om han er litt tøff innimellom.  Likevel er han ganske kosete av seg, og kommer gjerne og legger seg inntil meg.  Han er som både pose og sekk; både kosete og frempå!  Jeg tror dette kan bli en skikkelig morsom og brukelig hund.  Han er ikke like glupsk som storebror Tullingen, men spiser godt.  Bilder:

Frakken: En tøffing som er temmelig selvstendig og selvsikker.  Han utforsker gjerne ting på egen hånd, og klarer seg fint selv - ingenting er skummelt!  Han har glimt i øyet, og er en sjarmerende gutt som jeg har troen på at kan "nå langt" om noen tilrettelegger for det.  Stilige tegninger.  Frakken er ganske glad i mat, og har faktisk stått på hodet med bakbeina over kassen, og frambeina og hodet ned i matfatet og spist!  Bilder:

M: En liten logrer.. Hun var den første som begynte å logre, og hun vinner mange sjarm-poeng på det.  Personlig opplever jeg at hun har en slags X-faktor..  Ikke av de aller tøffeste og ivrigste, men hun banker gjerne brødrene sine om hun får sjansen!  Hun kan også utforske fint på egen hånd, og til tider kan hun være av de som går lengst unna, men sånt varierer litt fra dag til dag med valpene.  Muligens den tispa som er mest glad i mat for øyeblikket.  Bilder:

Dottie: Hun er glad i mat, og blir stående lenge og spise.  Hun lager gryntelyd når hun blir misfornøyd, eller når hun lekeslåss.  Hun lager i tillegg gryntelyder når hun bajser, for er det noe som er viktig for Dottie- så er det å få ut alt på en gang; hun sitter lenge og trykker..  Frempå og glad, nysgjerrig men går ikke alt for langt unna - hun er akkurat passe når det kommer til det meste.  Kan se ut som om hun arver hodet til sin mor.  Morsomme tegninger.  Dottie har begynt å logre når hun kommer til meg.   Bilder:

Butterfly/Fivrel: En utrolig god-gutt med sterk personlighet!  Han er en "logrer"; han går og logrer mest av alle valpene.  Og når han kjenner lukten av mennesker eller hører at vi er i nærheten, logrer han enda mer, og han oppsøker oss bevisst.  Når han kommer kravlende opp i fanget logrer han så fælt at jeg er redd halen snurrer av snart!  Han er veldig konfliktsky, og hvis noen biter i han, trekker han seg unna og hyler.  Virker nokså underdanig, og overhodet ingen bølle.  Han kaster frambeina høyt opp i luften når han går, og er fryktelig valpete og underkastende/smiskende i måten han er på.  Utforsker ting mens han løper rundt og logrer.  Han spiser greit, men plutselig er det så mye annet som må gjøres; tisse for eksempel, og etterpå glemmer han helt at han holdt på å spise..!  Bilder:

Mini-Tulla: Et skikkelig rå-skinn, og hun er en du lett legger merke til!  Hun er en av de tøffeste i kullet, om hun ikke er den tøffeste!  Hun er veldig selvstendig og utforsker alene og over store avstander.  Hun knøvler søsknene sine, og blir hun knøvlet selv skal jeg love deg hun tar igjen!  Matvrak og blubbe; hun spiser veldig godt.  Virker veldig lovende, men krevende.  Var av de første som oppdaget at andre ting enn sine søsken kan filleristes.  Har mange morsomme lyder; blant annet lager hun også en gryntelyd når hun er misfornøyd: "piiip-grynt-piiiiip-grynt"!  Hun elsker oppmerksomhet, og sitter gjerne ved "døren" i valperommet og kauker på oss (selv om Tulla er inne hos de).  Hun minner mye om Tulla, ikke bare pga tegningene; hun strekker seg på samme måte, og hun "dreper" gjerne støvsugeren.  Bilder:

Spesiell: Spesiell er glad i mennesker og kontakt med oss.  Hun holder seg ofte i nærheten av oss, og kommer gjerne og setter seg ved beina våre.  Hun går ikke for langt unna og er oppmerksom på oss, men utforsker likevel fint.  Hun er akkurat passe tøff spør du meg!  Jeg tror hun vil få et veldig pent bliss.  Spesiell spiser veldig bra hun også.  Er spent på å se hvordan hun vil reagere på skank, og om hun blir en spontan-apportør.  Bilder:

På fredag var de ute igjen, da ca et kvarter.  Det går bedre og bedre for hver gang, og de går lengre unna døren enn de gjorde i begynnelsen.  Jeg tror nok det verste for de er at det er litt kaldt, så etterhvert klumper de seg sammen.  Hadde de bare visst at hvis de løp rundt ville de holdt varmen bedre!   De liker ikke å gå på snøen, den er tydeligvis for kald.  Det har vært bare noen få plussgrader de gangene de har vært ute, og det er jo stor forskjell fra ca 20 grader som er inne.  Jeg filmet de ute også, se under.  Etterpå var de inne på stuen en god stund, men de ble selvsagt trøtte av alle inntrykkene, så de sovnet.  

Ellers går det i diverse håndteringstrening, oppstilling og bordtilvenning.  Jeg kjenner at det er slett ingen latmannsjobb å være hjemme med valper - de skal jo stadig vekk oppleve ting; være på stuen, være ute, stå på bord, bli håndtert, kose med meg, skifte aviser i valpegrinden, vaske tepper, vaske gulv og støvsuge, få besøk, jeg må oppdatere valpebloggen og svare på mail og telefoner fra valpespekulanter, osv osv.  Det er veldig gøy - og dagene er i alle fall ikke kjedelige!!
 

Valpen 4,5 uker, ute from Borghild on Vimeo.

Tulla ser veldig bra ut, og har kommet seg fint.  Men hun mener hun ikke får nok mat da...  Ikke at det er noe nytt akkurat.  Men en dag da vi var på butikken, hadde vi glemt to svære klumper V&H som stod til tining litt langt ut på kjøkkenbenken.  Trenger jeg å si mer?!??  Da vi kom hjem ble vi ikke møtt av Tulla, slik vi vanligvis blir, så jeg ante overhodet ikke fred, men mer fare kan man si..  Gikk etter gomle-lyden, og der stod hun - men en liten frossen klump i munnen, og VELDIG fornøyd med seg selv.  Fikk byttet den mot en halv denta stix, og tenkte å gi Aynï den siste halve, men dengang ei!  Tulla snappet den ut av hendene mine rett foran snuten på Aynï!  Mett??  Hå nei du!  Hun var trill rund, noe som ikke var så rart.  Veide en klump for å se hvor tung den var: over 1,3kg.    Og ja, hun spiste nesten to, var vel igjen ca 350gram som hun hadde i munnen og som jeg klarte å "redde", you do the math.  Så det var den kveldsmaten..  Ikke at Tulla var enig akkurat; da valpene skulle ha mat en liten halvtime etterpå, klaget hun sin nød over at vi "glemte" å gi henne også.  Jepp, sånn er det å ha springer, og de som ikke er klar for noe sånt (altså å bli flinke til å rydde kjøkkenbenken) bør finne seg en annen rase...  Jeg skal ikke høre noe fra valpekjøperne mine om at "dette visste vi overhodet ikke noe om".. 

For "morro skyld" fant jeg ut at jeg skulle måle henne rundt brystkassen, og det var jo himla gøy kan du si..  76 cm var hun.  Og ja, for de som ikke gidder å bla tilbake i valpebloggen og se hva hun var underveis i drektigheten, så tilsvarer det det samme som hun var ved 8 ukers drektighet!!!!!    

Ellers?  Ja, hva er det å si?  Det har tatt meg flere dager å skrive dette innlegget (jeg tror jeg begynte på onsdag eller torsdag?); her fyker altså tiden avgårde i et forrykende tempo!  Ikke forvent oppdateringer med det aller første med andre ord; men jeg prøver!    

 

 

 

 
4 uker
tirsdag 23. mars 2010 12:51

Jeg skrev et laaangt innlegg i går, med massevis av bilder, men da jeg holdt på å laste opp enda et bilde, hang ett eller annet seg opp, og alt jeg hadde skrevet og alle bildene var borte.    Det var utrolig lite motiverende å skulle gjøre alt på nytt da, men jeg prøver til igjen nå.  

Valpene ble fire uker på søndag, og mye har skjedd de siste dagene.  Vi har hatt besøk av flere; fra barn ned i 11 mnds alder, til voksne.  


Sjekk logre-halen til M når hun hilser på Martin på 6 år!

Valpene har alle sammen begynt å få skikkelig med tenner - og dèt merkes!  De biter hardere for hver dag som går, så det blir mer og mer risikosport å entre valperommet..  De har fått vært på stuen flere ganger, og de har fått prøvd seg flere ganger på stellebordet.  Har prøvd å stille de opp også, men det er ikke like lett med alle sammen - noen trenger nok endel mer trening før de blir trygge nok til å stå fint.  Og dermed får oppstillingsbildene vente litt på seg.. 


Da de var på bordet, ble de også kammet litt.  Her poserer Mini-Tulla.


Tullingen får kos på bordet.

Valpene har også fått ormekur, og det var jammen bra, for ut kom det faktisk orm!  Æsj, altså!  Bjarte har aldri klippet klør før, men han har fått en ilddåp - hele 14 poter klippet han, jeg tok resten.  


Flinke gutter!

Jeg er helt imponert over Bjarte - han engasjerer seg voldsomt i valpene.  Blant annet er det han som gir de frokost nesten hver dag; før han går på jobb er det nemlig valpetid.  Han har utvidet valperommet endel, så nå har valpene skikkelig god tumleplass.  Han er også rasende flink til å finne på ting valpene kan bryne seg på i valpegrinden, og lager de merkeligste ting de kan gå på eller i eller leke med.  Jeg lurer på om det er nå jeg skal være glad vi aldri har hatt en skikkelig opprydning i boder og carport; for gammelt skrot kommer virkelig til nytte her!  Her kommer et lite utvalg (det kommer nye ting hver dag, så jeg har faktisk ikke bilde av alt):


Oversiktsbilde av valperommet.


I hjørnet til venstre er hengekøyen, foran er en liten mini-vippe, og over den er en kasse trukket med slakk presenning som gir litt etter når valpene går på den.


Når kassen med presenning snus, kan valpene balansere på trelister på andre siden.  Den er så lav at hvis de faller igjennom, når de lett tak i bunnen.


Legg merke til gressmatten øverst til venstre.


Litt rart å gå på i begynnelsen, synes Prikken.  Nå er matten et yndet sted å både tisse og bajse - skal ikke se bort fra at valpene skjønner at det er på gresslignende ting slikt skal skje!! 


Hengekøyen er fremdeles populær.


En kattetunell som bråker som ti chipsposer er spennende synes M.  Han, Prikken og Frakken har også våget seg til å gå igjennom!  Vippen og kassen med presenning ligger i bakgrunnen.


Det som er inni bruskasser for 1,5litersflasker passer utmerket i en valpekasse!  Her må valpene lære seg å koordinere føttene og ta høye kneløft.  ;o)


Kan man apportere et så stort plastrør, lurer Frakken på?  Han skal ha for innsatsen i alle fall!  Legg merke til alle som står og drikker vann i bakgrunnen - så flinke de er blitt!


En pappeske med to åpninger er spennende.

Disse tingene har de ikke inne hos seg hele tiden, vi bytter på hva som er inne hos de.


Mini-Tulla har møtt sin "over-hund"!


Valpene har også fått en ny "matskål" som Bjarte har laget av en takrenne.  Valpene er merket på bildet.


På oppdagelsesferd i stuen, Frakken har møtt en liten hindring.


Hvor er Mini-Tulla?  Hun var den som utforsket mest, skal si hun er uredd!!  Og som dere ser, så prøver vi å ha det litt rotete når valpene er ute *flir* slik at de skal bli vant til litt forskjellig.  Grunnen til at det ligger treverk der, er fordi Bjarte holder på med noe på valperommet (døren inn til høyre).  Han har fått streng beskjed om at fra nå av skal all snerking, borring og saging foregå innendørs, haha!  Jeg støvsugde også litt når de først var på stuen.  


Mini-Tulla og Frakken har funnet mammsen seng - og ikke minst "matskålen"!!  *fnis*


Dottie sovnet under en stol.


Tullingen la seg til å sove rett på utsiden av kassen, og han var en trygg og god havn syns noen av de andre.  M ligger tett inntil, Spesiell er på tur bort.  Siden Bjarte holdt på å utvide valperommet, måtte kassen være på stuen en liten stund.


Her var det mye rart å utforske.  Prikken fremst i bildet, Butterfly bakerst.  Han sovnet senere ved skoene..

Valpene har også fått et bad, det var på tide samtidig som det sikkert var totalt bortkastet!  :p  De er jo nesten like klissete allerede..  Spesielt Tullingen skal på død og liv ligge oppi matfatet, og siden valpefôr er litt fett, blir valpene klissete.  Håper det fungerer som en god hårkur, haha.. 

Hvis været tillater det, skal de få ut en tur i morgen.  Besøk er forresten booket til fire dager denne uka, og vi har allerede hatt besøk en dag, så det lover jo bra.  Her må man rett og slett bare utnytte folk, og når valpene kan være ute i hagen over litt lengre tid, skal alle barna i nabolaget få komme på besøk for min del - kan tenke meg det blir populært!  

Skal prøve å få tatt hodebilder av hele gjengen, men dette får holde for denne gang.. ;o)  

 

 

 

 

 

 

 
Litt av den 3. uken
fredag 19. mars 2010 20:24

 Denne uken har flydd avgårde!  Det har skjedd mye i valpekassen, som etterhvert har blitt utvidet til valperom; de små har nå flyttet ned og fått litt større tumleplass.  Alle er flinke og finner både ut og inn av kassen, selv om det til tider er litt utradisjonelle metoder ute og går..  Det vil si at de kan finne på å kravle over kanten i stedet for å gå ut "døra", og da blir det såklart verre å komme inn samme sted som man gikk ut.. ;o)  Etterhvert vil de få enda større plass, men enn så lenge holder det i massevis med litt rom utenfor kassen.  Pga at grindene må være såpass høye at valpene ikke får kommet ut, er det også så høye at Tulla ikke kan hoppe inn, derfor må vi åpne og lukke for henne når hun vil inn til de, og derfor er grindene i full høyde hele veien.  Hun er for det meste utenfor grinden nå, men ligger inne hos de om natten.  Det medfører at hun er blitt minst like klissete som valpene i pelsen - håper vi kan si det blir som en hårkur, for jeg kan da ikke holde på å vaske de i hytt og pine.  Faktisk tror jeg det enkleste er å vente til de har blitt flinkere å spise (noe de ble helt plutselig i dag forresten), før jeg gir alle sammen en liten omgang i vaskebaljen. 


Sånn ser valperommet ut foreløpig.  Hengekøye i hjørnet oppe til høyre, og kassen ved utgangen.  Siden til høyre er støttet opp av banankasser med aviser i foreløpig, den skilleveggen skal bort etterhvert.


Alle bortsett fra en valp ligger i kassen og koser seg.  Den siste har funnet en liten krok å sove i.

Valpene spiser, og for første gang har jeg i dag laget for mye mat!  De er nå oppe i fire måltider pr dag; kanskje har de tidligere trodd denne herligheten ikke ville vare?  Kanskje var det derfor de kastet seg over maten som om verden ikke stod til å redde?  Nå er det i alle fall mye mindre griseri etter dem, og etter det siste måltidet de fikk i dag var det bare en liten klatt på avisene - flinke valpisene som holder potene fra fatet! ;o)  

Bjarte har som sagt laget litt forskjellige innretninger til de, og en slags hengekøye ble fort populær - spesielt M har ligget der nesten hele tiden - det er tydeligvis hennes favorittsted!


Her deler M hengekøyen med Frakken - klissete og gode som dere ser. ;o)

I dag har vi hatt besøk av noen naboer, som har en liten norfolk terrier hundene er veldig glad i.  Oskar, hunden, var ikke med, men han skal de kanskje få hilse på senere!


Her blir Prikken (som ikke har noen prikk lengre som dere ser) sosialisert og vant til håndtering av barn.

Valpene har også fått gått på en bitteliten mini-vippe, som de ikke bryr seg det døyt om, etterhvert skal de få prøve seg på en større en også.  De har også fått gå på presenning som er tredd over en kasse, presenningen gir litt etter siden den ikke er helt stram.  Det var bare kult å gå på den, og noen begynte å leke på den, andre beit i den, og noen tisset til og med en skvett.. Det har jeg ikke bilder av enda, men det kommer.  :o) 

Aynï har blitt benådiget til audiens hos de små kongelige (skulle tro de var det slik Tulla steller med de).  Hun er veldig rolig med de, og snuser knapt på de, men jeg tror hun gleder seg til de blir litt eldre og får øynene og nesen og munnen opp for mer enn bare patter...  


Synes de er fryktelig greie når de sover, og vil gjerne sitte eller ligge tett inntil de.


Prikken tok ikke et hint - han var overbevist om at her fantes det melk - bare man suger hardt nok kommer det helt sikkert noen edle dråper!  Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg måtte løfte han bort, og jeg satte han bort til Tulla i stedet, men neida - Aynïmelk er bedre, hilsen Prikken.


Alle ti (!!) hundene samlet på ett sted.  Dottie vil hilse på Aynï, Tulla steller i kassen.  

Og Tulla steller de fremdeles - velter de over på ryggen og holder de nede ved å vaske de.. 


Hjelpes min, mamma - vi er da snart fire uker gamle; vi klarer å gjøre fra oss selv nå!


Men så lenge de fremdeles kan die liggende er de små nok til å kunne vaskes nedentil av mammsen- så det så!  Sjekk haleføringen til Mini-Tulla forresten.  

Men nå må jeg gå - vi fikk nettopp besøk av lillesøsteren til Bjarte fra Bergen!  

 

 

 

 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Siste >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL