onsdag, 08 des 2021
 
 
Feil
  • XML Parsing Error at 1:3563. Error 9: Invalid character
Valpeblogg
Valpene er 3 uker
mandag 15. mars 2010 14:22

I går fylte valpene hele 3 uker, og den siste uken har bragt stormende utvikling med seg!   Alle sammen har nå øynene helt oppe, og alle reagerer på lyd og prøver så godt de kan å lokalisere hvor den kommer fra.  Alle gjør fra seg selv nå, selv om Tulla liker å hjelpe til litt.  

Natt til fredag var det action her; vanligvis er det stille og rolig, litt piping innimellom når noen har forvillet seg vekk fra en pupp, men den natten fant ca halvparten ut at de skulle rømme fra valpekassen og starte koloni under vasken (eller et hvilket som helst annet sted enn i kassen i alle fall). Og Tulla er ikke magisk; hun kan ikke være på to steder samtidig - ergo: de som lå igjen i kassen hylte fordi de hørte og kanskje så mamman sin, som vanligvis ligger i kassen nesten hele natten, tusle utenfor. Og de som var utenfor hylte fordi de ikke fant frem til mammsen sin og det var ikke så kult å starte koloni under vasken likevel, det var heller ikke kult å ha fest rundt do, eller bak valpekassen, eller leke gjemsel under puffen. Og det var ikke kult å være alene, dvs når de ikke var flere. Så de hylte og hylte - og det hender det de gjør litt på natten hvis Tulla har ligget litt utenfor kassen og er på vei oppi igjen, men bare måååå vaske kassen heeeelt ren før hun legger seg og de får die. Men etter noen minutter var det nok for min del. 

Jeg hadde såvidt nettopp kanskje sovnet, klokken var 01, jeg stod opp og fant disse dimmer'ne krælende rundt omkring. Puttet de opp i kassen igjen, men de rakk knapt å snu seg før de hoppet utav igjen. Agilityhunder in training??! Jaja, jeg var trøtt, og la masse tepper på gulvet (var redd fliser med bare litt varme i ville bli for kaldt), åpnet den lille døren i kassen og tok ut de andre som var igjen inne, og gikk og la meg. Ting roet seg, Tulla må tydeligvis ha diet de.

Halv fire våknet jeg igjen - masse skriking! Har ikke peiling på hvem som skreik først og sist; kanskje var det gjeng nr to som ville campe under vasken - hva vet vel jeg? Men det var ikke så stilig syns de, så da sperret jeg av ca halvparten av badet med grinder, dvs at de hadde et område litt større enn valpekassen, i tillegg til kassen som fremdeles var åpen (men som de ikke hoppet inn i, og sikkert ikke fant døren inn til heller). Husker at Bjarte også var ute to ganger og flyttet på en tulling som ikke hadde funnet puppen, og jeg våknet igjen kl 8 da typen skulle på jobb. Tulla er vant til å få mat da, så hun hadde reist seg - og hjelpes meg - det MÅ hun IKKE finne på å gjøre - valpene våkner, mammsen STÅR av alle ting, og hun ligger ikke så vi får DIE - HYL OG SKRIK!! 

Needless to say; jeg var uggen og fæl, og innimellom øktene rakk jeg knapt å sovne før jeg våknet av piping og skrik (jeg ligger på rommet vegg i vegg med dører åpne). Jeg fikk også plutselig et illebefinnende midt på natten (muligens pga frarøvet RE-Msøvn?) og visste ikke om jeg skulle spy ene eller andre veien.. Døste såvidt av og da ble det bedre, men var fæl og kvalm og rar hele dagen derpå. 

Men hva skjedde ja?  På fredag snudde jeg kassen og vendt de lave sidene inn mot veggen, noe jeg ikke følte for å begynne med den natten. Den er så stor at den må på høykant for å få snudd den, og å begynne med noe sånt med åtte små krek krælende og vrælende rundt meg var ikke heeelt aktuelt.  

Men for all del; de er blitt VELDIG mobile små pølser!
 

Apropos pølser.. Da jeg så de fredags morgen trodde jeg mini-Tulla skulle sprekke!  Hun så ut som en bolle som har hevet i sju timer!!  De legger jevnt og trutt på seg, men mini-Tulla har tatt teten - hun er størst av alle og er sin mor opp ad dage!  Hun spiser og spiser, og selv om hun er trillrund gir hun seg ikke før hun sovner.  Hun er også "spretten" og var av de som hadde hoppet først den natten.  

På fredag før jeg snudde kassen, åpnet jeg døren så de fikk prøve å gå ut den.  Her er bilder av noe som ser ut til å være valpenes første møte med "den store verden" (som jo tross alt var behørig besøkt samme natt):


  Hva er dette for et sted?  Frakken og Tullingen står i døren.


    Tut-tut - det er flere som vil ut!  Bak kommer Prikken, litt forklemt er Butterfly/Fivrel, og først er Frakken.


I kassen: Mini-Tulla lurer på hva Frakken vil for noe?


Bare kose såklart!!  ;o)  Disse bildene var fra når valpene var 19 dager gamle.  

Jeg var på jobb en kveld, Bjarte hadde vært hjemme og spist og sett til valpene før han skulle ut et ærend.  Da han kom tilbake fant han en ball i valpekassen!  Den var ikke der da han dro, så den må Tulla ha tatt med seg opp til de.  Det er forresten den største ballen vi har, og det vil nok gå måneder før den virkelig kan brukes av en valp; men den piper nesten bare du ser på den..  Kanskje Tulla skulle lære de å like pipe-baller?  Hun er i alle fall fryktelig glad i slike selv.  ;o)

Da valpene var 20 dager gamle, fikk de smake sitt første "skikkelige" måltid.  Før har de kunnet bruke opp til en time på å suge Tulla tom for melk, nå den siste tiden har det gått bare raskere og raskere - det til tross for at Tulla har hatt så mye melk at hun har hatt melkespreng!  Men valpene vokser og vokser og trenger mer og mer mat, så da var det på tide med litt tilleggsfôring.  Her kommer noen bilder av griseriet:

M har halen full av mat fordi hun satt seg ned i maten..


Alle valpene bestod svømmeknappen i velling!! 


Fivrel/Butterfly til høyre i bildet med hodet over tallerkenen, Dottie ved siden av.


Teppet under fatene ser ikke ut - og det gjør ikke valpene heller!


Begynner å bli ferdig - dette var noe som fallt i smak!!

Her er en video tatt noen minutter ute i spise-orgiet:
 

Valpenes første måltid from Borghild on Vimeo.

De ble trillende runde etterpå alle sammen, jeg fatter og begriper ikke hvordan de klarer å presse i seg alt det der!!  Valpene er nå oppe i to måltid pr dag, og i løpet av en uke vil de være oppe i fire.  Maten har til nå bestått av Vom og Hundemat, og det er det de voksne hundene får også.  I tillegg er det blandet inn litt morsmelkserstatning for valper; for konsistensen og smakens skyld.  Tulla fikk restene etter herremåltidet, og mente også at valpene "var til å spise opp"; de var jo tross alt dekket av klissete V&H fra topp til tå.  De ser ikke ut; de er feite i pelsen og klissete.  De må nok bades både en og to ganger før levering, men jeg synes ærlig talt de er litt for unge til det enda.  Så 3-ukersbildene får bære litt preg av nettopp det; klissete valpiser!  

Når de nå har begynt å få "vanlig" mat, må de også ha en vannskål hos seg.  Og den skjønner de ikke så mye av enda..  Noen har begynt å drikke, noen er kroniske svømmere som plasker uti, og en eller annen tulling har til og med bæsjet i den!!  

De to siste dagene har Tulla av og til diet de stående, og slik ser det ut:


  Det er ganske umulig å si hvem som står under halsen, men fra høyre har vi Dottie, Frakken og til slutt Prikken.  Bildet er tatt i dag, og joda, de var jammen sultne bare en time etter at de hadde kastet i seg kjempemasse velling!!  Nå er det jo, som dere sikkert så på bildene og videoen, endel som havner utenfor fatene, men mesteparten suges da opp.  Jeg blander ca 500-600 gram V&H med 1 dl melkeerstatning, skulle tro det ville holde de mette en stund ,eller hva?!?  Kanskje de må ha litt melk for å svelge ned alt sammen?  

Mye av tiden går med på å være hos valpene.  Vi sitter inne hos de og holder mye på med de; løfter de og koser med de og venner de på å bli håndtert.  Bjarte har blitt flittig i boden, og har laget alaskens greier som de skal få prøve seg på om en uke eller så.  En pitteliten valpe-vippe blant annet, men han har også laget en slags tunnell, og en bro, i tillegg holder han på med noe som skal bli en slags disse/huske de kan sove i.  Alt dette for å venne de på forskjellig underlag; miljøtrening innendørs med andre ord.  Det kan også kalles "Enriched environment" eller "beriket miljø" på godt norsk.  Det er veldig viktig at valpene får oppleve mye rart, også litt stressende situasjoner; ting som gjør at de må takle litt stress og løse problem.  Dette vil gjøre de bedre i stand til å takle slike ting når de vokser opp.  Bilder av disse duppedingsene kommer når alle er ferdig.  :o)  

Jeg hadde håpet at valpene kunne ut når de var fire uker og noen dager, men det ser temmelig mørkt ut for det akkurat nå!  Før helgen så vi faktisk store deler av plenen vår - så mye hadde det smeltet, men på fredag tror jeg det var, begynte det å lave ned.  Det har ikke gitt seg enda, og værmeldingen lover samme type vær i en uke fremover!  Nå er det igjen kjempemasse snø i hagen, så det eneste underlaget de får prøvd seg på utendørs kan se ut til å være snø... Og jeg som hadde håpet på en tidlig vår i år sånn at valpene kunne være mye ute!  

Jeg antar jeg må komme med de obligatoriske uke-oppdateringene på vekt.  De ble veid i går, og da var stillingen slik:

Hann 1, Tullingen: 1420 gram (ikke lenger størst)
Hann 2, Prikken: 1330 gram
Hann 3, Frakken: 1390 gram
Tispe 4, M:1330 gram (ikke lenger minst)
Tispe 5, Dottie: 1400 gram
Hann 6, Butterfly/Fivrel: 1260 gram (den minste nå)
Tispe 7, Mini-Tulla: 1500 gram (den største nå)
Tispe 8, Spesiell: 1400 gram

Den som har lagt på seg mest de siste tre dagene er selvsagt Mini-Tulla med hele 260 gram.  De andre har lagt på seg 140-200 gram.  Noen er mer grådig enn andre og kan knapt kalles "mini" mer...  

De obligatoriske ukebildene:


Hann 1, Tullingen.


Hann 2, Prikken.


Hann 3, Frakken.


Tipe 4, M.


Tispe 5, Dottie.


Hann 6, Fivrel/Butterfly.


Tispe 7, Mini-Tulla.


Tispe 8, Spesiell.

Det knipses endel bilder som ikke alltid havner her i valpebloggen, her kommer likevel et lite knippe fra dagens fotoshoot:


Ser jeg lur ut nå mon tro?  Tullingen som ikke lever opp til navnet sitt for tiden - han har hatt roen over seg de siste dagene.  I likhet med M sitter han gjerne og observerer de andre, hever seg liksom over de på et vis.  Trygg og god gutt som har begynt å drikke vann!  Kan gjerne legge seg for seg selv og filosofere.  


Prikken (som ikke har en prikk lengre), er stor i kjeften.. Han går ofte og bjeffer høyt mens han spankulerer rundt i valpekassen med halen til værs.  Han kommer ofte og legger seg inntil meg når jeg sitter i valpekassen, og vil gjerne sove lunt og godt.  Ramp nr 1.


Frakken, typisk gutter å skulle lage grimaser...   I likhet med Prikken liker han også sin egen stemme, og han er ikke sen med å ta tak i nakkeskinn til tilfeldig "forbi-liggende" søsken og røske til!  Ikke så kosete som Prikken.  Ramp nr 2.


Men lille M kan også lage grimaser - selv om hun er jente!  Hun har også stoor ro, og kan bare sitte og se på de andre som herjer.  Men når hun først blir vill - da tar hun igjen alt det tapte!  Hun logrer nesten hele tiden, og hun er en av de første som kommer kravlende opp til meg når jeg setter meg i kassen, hvis hun gidder å våkne da..  ;o)  


Dottie prøver seg også på sånt - såvisst er det ikke bare gutter som kan lage grimaser!!  Dottie har vært litt anonym de siste dagene - men veldig "likandes"; hun liker å sove mykt og godt, og hun er veldig glad i mat.  Hun var også en av de som hoppet over kassen.  Liker å utforske meg når jeg sitter i kassen, kommer alltid og kravler over meg, men sjelden hun legger seg til å sove ved siden av meg.


Fivrel/Butterfly spiller skuespill og later som om han er lei seg.  Blir fort mett, kanskje det er derfor han ikke legger på seg så mye som de andre?  Veldig kosete fyr som kommer og legger seg på lune steder, helst i fanget mitt når jeg er i kassen - en skikkelig godgutt!


Mini-Tulla var i slaget og ville prøve oppstillingsbilder.  Matvraket over alle matvrak - i alle fall denne uka.  En skikkelig blubbe som ligner veldig på sin mor: hun hoppet over kassen, spiser til hun stuper (bokstavelig talt) og er veldig nysgjerrig og frempå, veldig uredd.  Det tar ikke lange tiden før hun har myknet opp når hun flyttes fra kassen og til et annet sted, og hun begynner å utforske, noe også dette bildet egentlig viser.  Skulle på død og liv bade i vannskålen i begynnelsen.


  Får du med den spesielle nesen min nå lurer Spesiell på?  Litt anonym de siste dagene, minner om Dottie.  Glad i mat, men liker også å sove mykt og godt.  I likhet med Dottie kommer hun også og kravler over meg, men vil helst sove et annet sted, og helst på de merkeligste måter.  Likte også å plaske i vannskålen.

 
Her er det Tullingen som sover med hodet opp etter dørkarmen.  


Spesiell er STAPPmett!


Sjekk magen til Mini-Tulla i forhold til Frakken!

 


 

 
Video av valpene
torsdag 11. mars 2010 17:12

Øynene kommer mer og mer til syne - kjempegøy!  Tulla har funnet ut at hun også kan die de sittende, men hun foretrekker fortsatt å gjøre det liggende.


Temperaturmåleren henger over hodet på Tulla, i tilfelle noen lurte på hva det var for en ting.


Går dette bra da? 


Søskenkjærlighet! 

Og se hva som dumpet ned i postkassen min i dag!!

Fra Emma på kennel Dogdiggers!  Tusen takk!!  

Siden valpene holder på å få øyne, skal man visstnok være litt forsiktig med blitz.  Og siden jeg også har fått nytt digitalkamera, tenkte jeg å prøve ut video-funksjonen.  Her håper jeg at jeg klarer å legge inn videoer, den første av valpene som dier (lite lyd på denne): 

Valpene dier 17 dager gamle from Borghild on Vimeo.

Her kommer en video til fra i går, valpene er våkne og går rundt og piper litt og "leker" litt:

 

Valpene 17 dager gamle "leker" from Borghild on Vimeo.

Det er Mini-Tulla som sitter på siden og skriker, hun har satt seg litt fast, men prøver heller ikke så veldig mye å komme seg ut..  I går kveld tok vi bort de pinnene; valpene er store nok til det nå.

I dag har forresten de to første vært ute av kassen på egen hånd!    Tulla var inne hos de, men de roet seg liksom ikke skikkelig ned.  Gikk inn og sjekket hva som stod på, og der så jeg to småttiser på gulvet!!  Jeg glemte å sjekke hvem som har planer om å bli agilityhunder, men jeg lurer på om det var Mini-Tulla og Frakken som var på oppdagelsesferd.  Takk og pris for at jeg i går kveld helt tilfeldig hadde lagt to små puter rett på utsiden av kassen, samt et lite teppe - men det var jo ikke for at valpene skulle ha noe å lande på!  Enten må jeg stenge for, eller så må jeg snu kassen (den er jo litt nedfelt på den siden), eller så må jeg polstre gulvet litt mer.. ;o)  

 
Plutselig mye eldre!
tirsdag 09. mars 2010 18:51

Alle valpene har lenge gjort fra seg selv nå, men Tulla hjelper til med vask og stell enda.  Hun holder valpekassen veldig ren og pen.


Tulla vasker mens de dier, eller etter at de er ferdig.


Slikke, slikke, slikke..


Lille M dier faktisk, og sitter merkelig nok ikke fast!


Fivrel/Butterfly dier, han ble liggende lengst av alle denne gangen.


Søskenkjærlighet mellom M og Tullingen.


Og så dier de litt igjen..


Frakken og Dottie deler seng.


Tulla har funnet en fin-fin pute..


Noen er mer sultne enn andre.  Fra venstre: Prikken, Fivrel/Butterfly og Frakken.  


Se så flink de har blitt å klatre!!

I dag, helt plutselig, våknet valpene.  Jeg hørte noen merkelige lyder.  Det var ikke "jeg er sulten"-lyd, men noe som hørtes mistenkelig ut som knurrelyder...?!  Jeg gikk inn på valperommet og kikket og hva fant jeg?  Valpene våknet etterhvert alle sammen, og de begynte å leke!  Helt plutselig!!  Vi har sett tendenser til noe slikt i går og i forrigårs hos en valp eller to, men plutselig våknet alle sammen og lekte!  Så utrolig rart!  Helt BÆNG - plutselig!  Og jeg skal hilse og si det er litt av noen lyder de kan lage nå!  Høres ut som sinte terriere hele gjengen, haha!!  

Vet ikke om bildene nedenfor får frem at de lekte, men det er kanskje ikke så rart.  "Leken" går mest ut på å smake på noe annet enn en patte, knurre høyest mulig og prøve å lage noe som skal minne om bjeffing (tror jeg i alle fall, det ligner ikke så veldig mye liksom *flir*) og å dytte noen andre overende (noe som ofte ender med at de selv velter).  Og ikke skjønner jeg hvordan de får det til; å leke uten å se så mye?  Alle har fått større åpninger i øynene nå, og ca halvparten har ca halv-åpne øyne.  Ikke at de ser så mye selv om de åpnes, men jeg var stygt redd for at de kom til å bli øyeløs hele gjengen en stund, hehe!  Dette ser jo veldig bra ut, og det føles som om de plutselig har blitt veldig mye eldre.  Og jeg sitter og humrer over valpekassen og storkoser meg - nå blir de jo kjempegøye snart!!


Prikken smaker på Mini-Tulla.  I bakgrunnen ser vi Fivrel/Butterfly, M og Spesiell.


Lille M grisebanker storebror Prikken - haha!!  Nede for telling ligger Tullingen. 


Et virrvarr av lekende, knurrende valper!


  Lille M brøler som en løve, Spesiell prøver kanskje å forsvinne ned i et ukjent hull?  Prikken snur hodet feil vei etter lyden, og Frakken ser vi i bakgrunnen ved siden av M.  Ved siden av Frakken ligger Fivrel/Butterfly.


Mini-Tulla kan også lage lyd (legg merke til øynene)!  M foran.  Tullingen tusler bakerst.  Frakken snuser i gulvet.

 

 

 
2 uker, flere bilder
mandag 08. mars 2010 18:45

Her skjer det ting!  I går og i dag har vi såvidt sett tegn på noe som muligens kan ligne på noe som skal forestille lek.  De åpner munnen mot hverandre, "smaker" men ikke for å sutte.   De har også begynt å lage flere typer lyder, også noe som kan minne om knurring.  Det tar lengre tid før de roer seg og sovner etter at de har vært våken, og alle strekker seg nå opp etter pattene når Tulla står.  


  Fra i går kveld.  Frakken ved halsen, Prikken på ryggen.


Tulla på vei inn i kassen; hun slikker og slikker og vasker og ordner - er blitt en skikkelig husmor! ;o)  Valpene starter måke-konsert..


Valpene har diet, noen dier fremdeles, noen har en pause, og noen er ferdig..


...og har lagt seg i et hjørne for å sove (Frakken).


Oversiktsbilde.


Slappe tilstander..


Mini-Tulla låner søsteren sin Dottie til pute.  


M prøver å finne et behagelig sted å sove.


Mini-Tulla prøver også å finne riktig sted.


Mini-Tulla sklir ned til M.


Akkurat her var det deilig ja, syns Mini-Tulla, og det tror jeg Tulla også synes.  


Men etter en liten stund sklir de over på andre siden igjen.


Og lille M havner i mammas "armer".


Søskenkjærlighet.  Vi ser ryggen til Frakken.


Valpene håndteres hver dag, her ligger det en liten gutt.


Dottie er ikke helt mett enda, og må smake på foten sin..


Valpene fikk ormekur i dag, her sier Frakken hva han mente om dèt..  Andre spiste med god apetitt!  (Det er forresten ikke så lett å gi ormekur og ta et skarpt bilde samtidig..)


Her har jeg merket valpene, og denne gangen er jeg faktisk helt sikker på at det ble riktig! *flir*


Rett etterpå, og valpene er helt andre steder.. 

 

 

 
2 uker
mandag 08. mars 2010 14:23

Valpene er to uker, og de skulle fått øyne nå.  Det har de ikke - mulig de har så gode neser at de ikke trenger øyne??    Alle har begynt å søke oppover, og noen få heldiggriser får kanskje tak i en patte stående.  Når Tulla har vært litt ute av kassen og kommer oppi igjen, våkner alle sammen nesten med en gang og setter igang med måke-koret..  Tulla legger seg ikke ned med en gang, men går litt rundt i kassen og vasker valpene og gjør rent i kassen ellers.  Dette får jo valpene til å bevege seg; de må jo prøve å finne mamsen sin, og i forsøk på dette, hender det fort at de gjør fra seg.  En mulig taktikk fra Tulla?  Ikke vet jeg..
 

Så legger hun seg ned, de første kommer til, og hun reiser seg igjen.  Går litt mer rundt og vasker, går ut av kassen og inn igjen, og vasker litt mer.  Så gjentar hun det kanskje en eller to ganger til, før hun endelig finner det riktige stedet å ligge, uten å legge seg på valpene, og da - endelig - er konserten ferdig!  Valpene finner pattene og suger seg fast som igler eller flått eller noe i den duren, og Tulla sovner.  Etterhvert sovner valpene også; noen våkner litt når andre rører på seg og suger litt mer.  Noen har blitt litt varm og vil gå litt unna.  Men å GÅ når man er så stappmett som de er da, det er nesten umulig.. Så de åler seg frem og sklir seg unna på magene sine..  ;o)  Etterpå ligger de og smågrynter fornøyd.  

Som dere sikkert skjønner, så legger alle valpene på seg.  Her kommer det bilder, og vekten er også oppført.

Hann 1 - Tullingen:

Fremdeles størst - hele 1150 gram!! 

Hann2 - Prikken:

Minst av hannene - 940 gram.

Hann 3 - Frakken:

Nest størst av hannene - 1030 gram.

Tispe 4 - M:

Fremdeles minst i kullet - 920 gram.

Tispe 5 - Dottie:

Nest størst av tispene - 1020 gram.

Hann 6 - Fivrel (Butterfly):

Endelig ikke minst av hannene, men nest minst - 980 gram.

Tispe 7 - Mini-Tulla:

Størst av tispene - 1030 gram.

Tispe 8 - Spesiell:

Nest minst av tispene, men ikke liten - nøyaktig 1000gram.

Valpene er nå like store som Aynï var da jeg fikk henne faktisk - helt utrolig å tenke på!  Og at de skal vokse seg nesten like stor som Aynï på bare 6 uker er jo også en helt merkelig tanke..  Men Tulla har melk - nesten så hun har melkespreng til tider, så de får garantert det de skal ha.  

Vi håndterer valpene hver dag, og i går da jeg skiftet på kassen var de ut på badegulvet en liten tur.  Jeg la teppene på gulvet mens jeg fjernet avisene i kassen.  Tulla gikk og la seg på teppene, og det tok ikke lange tiden før alle valpene hadde funnet frem til hver sin patte.  Så da lå de der og diet..  Det var også ganske støvete på badet, fordi Tulla røyter nå som valpene dier, så jeg fant ut at jeg skulle støvsuge litt.  Tulla bryr seg jo katta om sånt (må av og til dytte henne unna med støvsugeren), så det gikk jo bra.  Litt vanskelig å støvsuge akkurat der valpene lå da, men det tok jeg etterpå når de var ferdige.  Kunne jo ikke risikere å støvesuge bort en valp heller, haha!!  

Måtte ta bilde av gjengen:


 

 

 

 

 
Flere artikler …
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Siste >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL