onsdag, 08 des 2021
 
 
Feil
  • XML Parsing Error at 1:3563. Error 9: Invalid character
Valpeblogg
13 dager
lørdag 06. mars 2010 22:11

I dag har jeg vært på Oppdretterskolen i regi NKK, og skal tilbake i morgen.  Lærerikt!  Hadde om bla fødsel i dag, og jeg må si at jeg heldigvis ikke hadde det så friskt i minnet alt som kan gå galt - da Tulla fødte!  Da tror jeg jeg hadde hatt hjertet virkelig i halsen, ja - kanskje helt ute av halsen også.. Det er forferdelig mye som kan gå galt, men heldigvis endte jo denne fødselen også bra - og det gjør det jo stort sett!  

Lærte også at det "nye" er å gi valpene markkur ved 1 uke, mens jeg hadde tenkt å gi de ved 2 uker (strengt tatt på mandag), som var vanlig før (og sikkert blant mange fremdeles i dag).  Får håpe jeg har gammeldagse valper som tåler gammeldagse rutiner for sånt! ;o)  Ellers fikk jeg gode argumenter for ikke å vaksinere valpene før levering; bla er ikke immunsystemet deres modent for vaksine ved 8 ukers alder, så en vaksine er lite effektiv da.  I tillegg vil en vaksine gjøre at de maternale antistoffene (immunforsvaret de får via morsmelken, sagt veldig enkelt) bli svekket når man vaksinerer de.  Og da er det jo lett å skjønne at det lønner seg å vente til de er 12 uker.  ;o)  

Oppdrettereskolen var ferdig kl seks, så da jeg kom hjem stupte jeg omtrent oppi valpekassen - klart jeg måtte se på de små skjønningene!  Satt og koste litt med de, håndterte hver enkelt og ga den gode moren litt kos og ros også.  Og siden jeg satt så godt (?), fant jeg ut at jeg likegodt kunne klippe klørne nå, som å vente til i morgen som egentlig var planen.  Så 180 klør er klippet i dag også - jeg kommer til å bli en racer i kloklipping!! 

Litt bilder fra i natt og i dag:


Tulla vasker en mer eller mindre tilfeldig forbipasserende.


  Valpene kravler seg frem, og de er blitt riktig så flinke å finne "bak fram" på mamman sin.  Dottie til venstre, Tullingen til høyre, mini-Tulla foran de.


Tulla vasker litt mer mens de dier.  Og noen har en skikkelig stilig stilling -gjett hvem?!  Jo, Spesiell.. ;o)


En labb i øret


Noen ser ut til å ha satt fast hodet sitt, men det var nok ganske så frivillig gitt..


En VELDIG mett Spesiell..


Koser med mamman sin (Spesiell).

 
  Noen sovner mens de dier, og kose-sutter i søvne.  Dottie og Frakken.


  Sånn kan man også sove!  Butterfly (Fivrel?) og Tullingen sitter på gjerdet.


  Man sovner akkurat der man er - akkurat når man sovner.. (Spesiell.)


Syntes det krevde et nærbilde.. ;o)  Sjekk stillingen da! 


  Hvor er valpen?  De sniker seg inn over alt!  Det kryr av dem!  

Forresten, Butterfly/Fivrel så jeg også prøve å klatre opp etter beina til Tulla i dag; er det de to små som er smidigst og ikke tynget av valpefett som klarer det først, eller er de så sultne at de må ta de små grå i bruk?  Eller kanskje er det bare tilfeldig.. 

 

 
Halvannen uke
fredag 05. mars 2010 20:23

Noen bilder:

  Kose med mamman sin.. (Prikken)


  Tulla bryr seg ikke om hun får en pote i øyet. (Prikken)


  Lille M har de siste dagene vært den som først har reagert på at Tulla har kommet opp i kassen, og hun er den første som begynner å søke etter pattene.  Hun har blitt rasende flink - den flinkeste av de alle sammen!  Hun er nesten alltid den som finner pattene først.  Men på bildet har ikke Tulla lagt seg ned enda - valpene "kræler" og hyler og vræler, lille M har funnet ut at pattene er der et sted, og hun har til og med funnet ut at de er langt oppe i luften!  Hun er den eneste som har prøvd å klatre opp etter føttene til Tulla, noe hun selvsagt ikke klarer enda.  Bildet viser fallet ned (jeg var for sen å knipse at hun strakk seg opp), så det er hun som ligger halvveis på ryggen/siden og halvveis i luften midt i bildet.  De andre valpene søker fremdeles stort sett bare nedover.  Mini-Tulla fremst i bildet.


  Slik som denne..  Her har alle bortsett fra en funnet pattene, og som bildet viser, søker hun fremdeles nedover (Spesiell).  Mamma er rett i nærheten - men hvor?!  Blir nok litt enklere når synet og hørselen kommer.. ;o)


  En god og mett liten M.  Grunnen til at hun heter M er vel også ganske tydelig nå?  I alle fall i min fantasi..! 


Tullingen trener på balansen.. 

 

 
onsdag 03. mars 2010 23:09

I kveld har jeg flyttet valpene inn på badet igjen; temperaturen er mer stabil der, og Tulla er ikke nødt å ligge hos de konstant.  Her er bilde av hvordan man flytter 8 valper:


I en balje - selvsagt!  Og den som slapper totalt av på ryggen, er som vanlig "Spesiell".. ;o)


Innlosjert på badet.  Etterhvert skal den lille døren åpnes, slik at de kan gå litt fritt og ha litt større tumleplass.  Det blir sikkert greit når de er i 3-ukers alderen.  Regner med å flytte den ned på et større rom når de blir 4 uker.  


Kose med mammsen sin


Spise-og-bli-stelt-tid

Jeg kan skrive under på at de høres ut som en flokk måker når det er mat-tid!  Det er hyl og skrik og vræl!  Og når de endelig har fått mat i munnen, kurrer de som duer - snakk om å være fuglehunder da!! ;o)

Om kvelden er det forresten fast rutine: jeg skifter hos valpene, tar tempen på Tulla, hun får mat, så går vi en liten kveldstur.  Når vi kommer inn igjen da skal hun rett opp i kassen - og der ligger hun hele natten!  Det er tydelig at hun liker å ligge og kose med de da; og de er vel konstant mette kan jeg tenke meg.  De velter overende av stappmetthet, men etter en halvtimes besøk i drømmeverden, veltes de kanskje overende av en annen valp på vei til en patte, og så følger de etter og dier litt mer.  Jammen ikke rart de blir store i løpet av natten!    

De fleste har såvidt prøvd å stavre beina under seg, men det er ikke mange skrittene de får tatt før de triller rundt og havner på ryggen.  Men de mener det er mer effektivt å komme seg frem til mammsen på den måten, så da blir det litt sånn; stabbe-stabbe-trill-vræl-krabbe-stabbe-stabbe-stabbe-fall-vræl--stabbe-trill-trill-vræl-krabbe-pupp..  

Ellers synes jeg øynene har blitt mer tydelige.  Ikke at de har åpnet seg, men jeg kan se øyeranden nå på en annen måte, og øyenvippene er mer tydelig.  På potene har noen begynt å få mørke klør, og noen har mørke flekker på tredeputene.  De er jo født helt lyserosa på tredeputene, og blir mørkere etterhvert.  Det gjelder forsåvidt hele kroppen; noen har også begynt å få litt prikke-flekker på undersiden av kroppen; brystet og halsen.  

 

 
tirsdag 02. mars 2010 12:14

Det kjennes ut som om tiden går sakte, selv om jeg ser at valpene for hver dag utvikler seg litt mer.  Utålmodig - jeg?!  

Tulla har fått en liten klipp; pelsen under magen har blitt stusset, og det ser ut som om valpene setter pris på mindre hår i maten. ;o)  I går klippet jeg klørne til valpene - hele 180 klør klippet jeg!!  Det gikk veldig bra, tok de mens de lå og halvsov.  Og av 180 klør, var det bare èn klo jeg dessverre klippet litt for langt inn, men det er jo en god statistikk da..  Men jeg må innrømme jeg ikke heeelt ser frem til kloklippen når de er 7-8 uker gamle; når de er våkne og spreller og heller vil finne på alt mulig annet enn å få klørne klippet, haha!  

Noen bilder fra i går:

 
Kan spise i de merkeligste stillinger..


Alltid like gøy å skulle gjette på hvem som er hvem, men jeg tror jeg klarte det denne gangen også. :p  *vurdere å merke de før jeg tar bilde neste gang, haha*  Vi har jo forskjellige kjennetegn i tegningene til valpene, men hvis kjennetegnet ligger ned mot underlaget, er det neimen enkelt å si!  


Begynner å bli veldig trangt i melkebaren, og noe sier meg det ikke blir mindre trangt med det første.. ;o)

 

 

 

 
Valpene er 1 uke
søndag 28. februar 2010 23:18

 I dag er valpene en uke, og som seg hør og bør må valpebloggen oppdateres med masse bilder og litt om hvordan det står til med dem.  Tulla steller godt med valpene, men kan ta seg litt "fri" innimellom nå.  Det er veldig rart å observere - valpene kan hyle og skrike, og Tulla reagerer ikke.  Før plutselig lager de tydeligvis "riktig" type lyd, og da kommer hun ilende til og ordner opp i nøyaktig det som var problemet; om det var mat eller kanskje litt mageknip som gjorde at de/den skrek; Tulla vet hva hun har å gjøre.  Utrolig interessant å observere hvordan instinkt fungerer!


Tulla graver litt, men hun vil ikke grave i valpekassen (veldig greit).  I denne baljen ble valpene plassert i under fødselen mens det var andre valper på vei.  Det lukter veldig fristende syns Tulla, så hun graver i den, og i dag fant hun også ut at hun skulle legge seg I den!  Trangt og godt..  


Ikke større enn mammas pote.. (Tispe 5 - "Dottie")


3 dager gamle (beklager røde øyne).Melkebaren er åpen, 6 dager gamle.


Trangt i matfatet.


"Prikken" (hann2) prøver å klatre på hodet til mamman sin..

 

Hann 1, aka "Tullingen":

Han kalles Tullingen fordi han har litt like tegninger som Tulla, men siden han er hannhund kan han jo ikke kalles Tulla heller.. Dessuten er han helt rå i matfatet - brøyter seg fram, og jeg skal skrive under på at det han har matvettet i behold!!  Han veier nå 730 gram.

 

Hann 2, aka "Prikken":

Prikken har fått sitt kallenavn pga prikken i blisset, selv om den sikkert vil forsvinne ganske snart.  Han er, i likhet med sin storebror, også helt spinnvill når det er mat i sikte; og han hyler verre enn verst dersom "det ikke er en pupp i munnen min akkurat NÅ!!", og også dersom melken ikke kommer med en gang, eller hvis den kommer treigt, eller..  Han veier 670 gram.

 

Hann 3, aka "Frakken":

Ovenfra ser det ut som om "Frakken" har klær med knapper på, derav kallenavnet "Frakken". Han spiser godt og kan være høylydt dersom han ikke finner puppen med en gang.  Han veier 700 gram.

 

Tispe 4, aka "M":

Lille, bittelille M.. Hun har fått sitt kallenavn pga en brun flekk på høyre side som kan minne om en M.  Hun er minst i kullet, og veier bare 600 gram.  Hun kan skrike, og har veldig lys stemme, men hun kan også være stille.  Siden hun er så liten, kan hun bli dyttet unna av de mest pågående valpene.  Men hun gir ikke opp - hun krafser seg inn mot puppen igjen og suger seg fast for harde livet!

 

Tispe 5, aka "Dottie":

Dottie heter Dottie pga de tre "dottene" nedover ryggen.  Hun er pr dags dato størst i kullet - hele 750 gram veier hun!  Hun og M hadde samme fødselsvekt (370gram), så her er det tydeligvis stor forskjell på hvor mye de krever i matveien..  Hun er kravstor, og hun er den av tispene som mest høylydt gir beskjed om at hun er sulten - NÅ, med EN GANG!  Det er nesten så hun begynner å bli litt småfrekk, i den grad spevalper kan være småfrekke; der hun brøyter seg vei frem til den største og beste puppen..

 

Hann 6, aka "Butterfly":

Han kalles "Butterfly" fordi det ser ut som om han har sommerfuglvinger over ryggen når man ser han ovenfra.  Kanskje kunne han også blitt kalt "Hjerter", for de brune flekkene ligner også på to hjerter på hver side.  Han er den minste hannhunden, og veier 610, ikke stort større enn M med andre ord.  Han er også en sånn som kan dyttes unna av de større.  Både han og M passe vi litt ekstra på slik at de får "gode" patter, og ikke blir dyttet unna alt for mye - men om noen uker kan det ha snudd; ikke godt å si hvem som blir mest "glupsk".  

 

Tispe 7, aka "Mini-Tulla":

Mini-Tulla er mini-Tulla fordi hun har ganske like tegninger som sin mor.  Det kan også høres ut som om hun vil få like mørk stemme som sin mamma; hun er neimen ikke spesielt lys i målet!  Hun veier 675 gram.

 

Tispe 8, aka "Spesiell"??:

Hun har så spesielle tegninger at vi ikke har funnet noe skikkelig kallenavn til henne enda.. Hun er ganske mørk på ene siden, og prikkete på krysset og en flekk i nakken, og litt lys på andre siden, og ... Jammen ikke godt å vite hva man skal kalle noe sånt?  Spesiell?  ;o)  Hun er også spesiell fordi hun ble født ute i snøen, og fordi hun var "uventet" i og med at det kun ble sett 7 valper på røntgen.  Hun er den nest-største tispen og veier 700 gram.  

Det er fremdeles ikke så veldig mye som skjer i kassen; de største tegnene på at tiden går, er at de nå kan lage et voldsomt til leven dersom de plutselig blir sultne, og de blir større for hver dag som går.  Jeg våkner opp hver dag og lurer på om det er de samme valpene som lå der kvelden før - de er jo så mye større enn hva jeg kunne huske?!    

Ørene har hos noen såvidt begynt å åpnes; en pitteliten sprekk og litt flass i øret (det skal være slik) tyder på at de snart vil få hørsel.  Noen har også begynt å stable seg mer og mer på beina, spesielt Tullingen og Prikken.  Det tar ikke lang tid nå før alle er oppe på beina og prøver å stable seg rundt, øynene åpnes om ikke alt for lenge også.  Og DA blir det med ett mye mer action her!! 

 

 

 

 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Siste >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL