onsdag, 08 des 2021
 
 
Feil
  • XML Parsing Error at 1:3563. Error 9: Invalid character
Valpeblogg
Dag 2 med hodebilder
onsdag 24. februar 2010 00:42

Etter en litt tøff start ser alt nå ut til å være i sin skjønneste orden!    Tulla steller valpene, og de dier for harde livet.  Har knapt nok tid til å sove - så dette tyder allerede på at det er matglade springere det er snakk om..! ;o)  Alle valpene har lagt på seg i dag, og jeg forstår bare ikke at de kan fortsette sånn i all evighet; de kommer til å være 30 kg før de er leveringsklare, haha!!  

Men det er flott at de spiser, og Tulla har nok melk til alle sammen.  Dessverre har hun en begynnende jurbetennelse, så jeg har måttet redusere maten hennes litt for å minke melkeproduksjonen noe, slik at de får tømt alle pattene skikkelig.  Hun får også homeopatimiddel mot betennelsen, så det ser veldig lovende ut; tviler på at vi trenger noen dyrlege.  Hun har litt feber (39.1 C), men det er jo helt normalt etter en fødsel, så jeg tar det foreløpig med ro.  Jurene er bare litt for harde, og hun har ikke så vondt at hun bryr seg om valpene dier.  Melken er heller ikke så ille, bare en anelse gulere i de infiserte kjertlene.  Har troen på at dette ordner seg nesten av seg selv. ;o)

Vektoversikt på valpene.  Gårsdagens vekt + dagens oppgang = dagens vekt.

Valp 1, hann: 470 + 40 = 510

Valp 2, hann: 410 + 40 = 450

Valp 3, hann: 400 + 70 = 470

Valp 4, tispe: 345 + 55 = 400

Valp 5, tispe: 435 + 70 = 505

Valp 6, hann: 400 + 50 = 450

Valp 7, tispe: 415 + 45 = 460

Valp 8, tispe: 400 + 50 = 450

 

Jeg tenkte å legge ut noen hodebilder i dag, men det er neimen ikke enkelt å få til!  Valpene kan jo ikke annet enn å virre fra side til side med hodet, og dèt kombinert med et eldre digitalkamera gjør ikke saken enkel.. Men her kommer i alle fall resultatet av forsøket, om ikke annet..

 

Hann 1:

Hann 2:

 

Hann 3:

Tispe 4:

Tispe 5:

Hann 6:

Tispe 7:

Tispe 8:

Det er jo mange potensielle blinkskudd i valpekassen, men jeg kan jo ikke henge med kameraet over absolutt hele tiden da..  Men et lite knippe bilder må det jo bli. ;o)


Kanskje ikke noe blinkskudd, med mindre du legger merke til den ene valpen som virkelig IKKE har funnet puppen.. 


Derfor må vi ha nærbilde.. Eh, ja.. Hjerneskadet?    For å si det slik; hun var temmelig misfornøyd med smaken på "melken", men det verste var vel at hun holdt på å forsvinne tilbake igjen der hun kom fra!  Halve hodet var på vei inn da jeg tok grep og fant ut at jeg skulle hjelpe til med å finne de skikkelige pattene.  Og hva gjorde Tulla?  Tja, syntes det var godt å bli vasket kanskje?!  


Valpekassen har blitt skiftet på, måtte benytte anledningen til å ta bilder av alle sammen.  Har prøvd å merke de på bildet, og jeg er neeesten helt sikker på at det ble riktig.  :p  Ser ut som om flekkene allerede er på vei til å forandres; de mørke partiene blir større, og mørke partier kommer gradvis til syne.  Noen av valpene begynner allerede å få mørke klør, noe som tyder på at de vil få mørke flekker på beina.  


Tulla får entre kassen etter at jeg har skiftet.  Forsiktig hvor hun plasserer beina for ikke å tråkke på de.


Men det er vanskelig å skulle legge seg så nært de som hun vil, samtidig som hun ikke skal legge seg oppå de..


Jaja, får ta til takke med å fordele hode og ører over de små så godt man kan da.. ;o)


Trygt og godt hos mamma.. 


En liten nattakos..
 

 
Bilder og vekt - dag 1

Nå har vi fått veid og tatt bilde av alle valpene - og dette ser lovende ut!  Alle bortsett fra en tispe, har gått OPP i vekt!  Vanligvis taper de litt vekt de første par døgnene, så dette må jo sies å være bra?  

Her kommer en oversikt.  Fødselsvekten står først, deretter oppgangen/nedgangen, deretter dagens vekt.

Valp 1, hann: 405 + 65 = 470

Valp 2, hann: 366 + 44 = 410

Valp 3, hann: 370 + 30 = 400

Valp 4, tispe: 370 - 25 = 345

Valp 5, tispe: 390 + 45 = 435

Valp 6, hann: 375 + 25 = 400

Valp 7, tispe: 370 + 45 = 415

Valp 8, tispe: 375 + 25 = 400

 

Jeg husker da den første valpen kom, jeg tenkte steike meg for en livskraftig kar!!  Han var stor, og han sprellet og hylte som om han kom fra en annen verden!  Og det ser ikke ut til at han har tenkt å slutte med det første; hele 65 gram oppgang første døgnet må jo være helt enormt!    Jammen godt han kom ut nå, og ikke ventet noe lengre.  Han går sikkert i Tullas fotspor; hun var nemlig hele 10 kg ved 9 ukers alder, og vanlig vekt er vel heller nærmere 5 ...  

Som lovt kommer det nå bilder.  Vi har blått underlag for hanner, og rosa for tisper.  Tallet bak kjønnet sier hvilket nummer i rekka valpen har.

Hann 1:

Hann 2:

Hann 3:

Tispe 4:

Tispe 5:

Hann 6:

Tispe 7:

Tispe 8:


Hodebilder får komme senere.  ;o)

Edit: Og så må jeg ikke glemme å takke Bjarte for flott kokke-innsats mens det stod på!  Uten han hadde vi ikke fått i oss noe mat, og i alle fall ikke noe så flott dandert som det han klarte å diske opp! 
 


 

 

 

 

 

 
mandag 22. februar 2010 20:00

Nå, endelig begynner ting å virke normalt; etter å knapt ha sovet på tre døgn, ikke spist regelmessig og i alle fall ikke sunt, har kroppen kjentes "urven" ut.  Men jeg skal ikke klage - vet om en stk sliten tispe som sikkert er mer enn bare urven i kroppen sin, men nå ser det ut til å gå rette veien også der. ;o)  Vi har hentet oss litt inn, og vi kan si at roen har definitivt lagt seg over valpekassen.  Men fra fredag og til nå har det skjedd mye, tenkte å skrive litt om det, og avslutte med noen bilder.

Fredag kveld i ti-tiden begynte Tulla å pese, gå rastløst rundt, og lete etter steder å grave.  Hun holdt på hele natten, men avbrutt av noen pauser hvor hun sov.  Fredag hadde hun et lite temperaturfall, så vi trodde det var oppblokkingsfasen som startet.  Om den startet da eller ikke, er ikke helt godt å si, hun fortsatte å være urolig, pese og grave på lørdag.  På lørdag fikk hun nok et fall i temperaturen (som hadde steget bittelitt siden fredag), og dette fallet var større.  Hun ble målt nede på 36,5.  Hun fortsatte som sagt å være urolig utover lørdagen, samtidig som at tempen steg - noe som er et tegn på at fødselen snart setter igang.

På lørdagskvelden kom Line fra kennel Fannhvìt for å være moralsk støtte og "på opplæring".  Line kjenner Tulla veldig godt, og Tulla syntes det var helt greit at hun var her.  Tulla fortsatte å styre; peste og var rastløs.  Vi var ute flere ganger, og hun prøvde å tømme seg hver gang.  Men lite og ingenting skjedde..  

Da klokken var ca to-tre natt til søndag, bestemt vi oss for å få oss litt søvn før det kanskje braket løs på morgenkvisten.   Men jeg fikk ikke sove; Tulla var alt for urolig.  Da klokken var tre kastet hun opp.  Det ble forøvrig spist igjen før jeg rakk å fjerne det, og dermed kom det opp igjen tre ganger til..  Klokken fire vekket jeg Line og Bjarte; da begynte det å komme noen kynnere, halen hang rett ned og det kom etterhvert også litt slim.  Jeg tilkalte fødselshjelpen min, Lise fra kennel Magic Murris.  Jeg hadde dobbeltbooket fødselshjelp sånn i tilfelle, så Torunn fra kennel Dratini var back-up på telefon.  

0715 gikk åpningsvannet, riene begynte å komme tettere og tettere, men de var ikke spesielt sterke.  0810 begynte pressveene, og den første valpen var ute kl 1100.  Tulla var rolig og fattet mens det stod på, men akkurat da førstemann (typisk nok den største) kom ut, fikk hun nok litt sjokk.  Det gjorde veldig vondt for henne, og hun hylte til.  Pga en blanding mellom sjokk og at det tross alt er første gangen, visste hun ikke helt hva hun skulle gjøre, men vi fikk valpen tørr og han fikk patte av henne.  1125 var det nok; da begynte pressriene å komme igjen, og 1135 kom valp nr to.  Pressriene for valp tre begynte 1200, og han var ute kl 1230.  Jo flere valper som kom, desto flinkere ble hun til å stelle de.  Pressriene for valp 4 begynte 1305, og hun var ute 1325.  1355 begynte riene for valp 5, og først 1545 kom hun ut.  Da begynte Tulla virkelig å bli sliten.  Riene var ikke spesielt sterke, så hun måtte ta i mye selv.  Men hun hadde knapt krefter til det etter å ha styrt på i halvannet døgn før de første pressriene kom, så til tross for druesukker, velling og elektrolyttblanding, var hun helt utmattet, øynene var blodsprengt.  

Vi bestemte oss for å tilkalle dyrlege for å få satt ve-sprøyte på henne.  Like etter at vi hadde tatt telefonen, begynte pressriene for valp 6 å komme, kl 1735, og da klokken var 1810 var han ute.  Hun drev fortsatt å stelte han da dyrlegen kom, og etter litt tid ble sprøyten satt.  1830 begynte riene, og siden de var sterkere enn de tidligere, kom valp 7 ploppende ut kl 1840.  Dyrlegen fikk kjenne på henne fordi vi ville være sikre på at hun var ferdig, vi visste jo at røntgen ikke er 100% sikkert, og vi manglet en morkake.  Dyrlegen kjente på henne, og kunne si at han neppe trodde hun var tom.  Gjett om vi ble overrasket!  Og jeg syntes spesielt synd på Tulla som enda ikke var ferdig.  Vi har glemt å notere tidspunkt for når pressriene satte igang igjen, men det var ikke veldig lenge etter valp 7.  Vi gikk ut en tur for å få fortgang i sakene, og valp 8 kom i alle fall ut ca 1920, midt på fortauet rett utenfor hagen!  Hun fikk såvidt slikke litt på henne før vi måtte inn, og var veldig opptatt av valpen som hadde kommet ut, men da vi kom inn var hun jammen ikke helt sikker på at dette var helt riktig likevel?  Det gikk seg heldigvis til.

Jeg husker ikke når det var, men tror det var under riene til valp 5; Tulla var som sagt utmattet, veene var litt svake, og hun presset bare halvhjertet.  Jeg tenkte å forsøke å legge henne på ryggen opp etter meg selv (slik man ser på barselkurs på TV), for å få valpen til skli litt mer ned og hjelpe til med å presse.  Jeg husker hvordan hun lå der, slapp og helt gåen; jeg kjente riene bølge seg gjennom henne, men hodet hennes hang slapt ned over armen min.. Hun hadde ikke krefter igjen, og jeg tenkte at nå forsvinner hun snart for meg.    Jeg sprøytet inn druesukkervann i munnen hennes, noe orket hun slikke i seg, men mesteparten rant bare ut.  At det skulle komme to valper til visste vi jo, så det var godt vi fikk ve-sprøyte, spesielt når det skulle vise seg at det var hele tre stykk som skulle ut.

Da alle valpene var ute, gikk fødselshjelpen min.  Line måtte gå kl 1800 pga jobb, så jeg tror ikke hun fikk med seg at valp 6 kom.  Jeg må bare få si at jeg er utrolig takknemlig for den hjelpen og støtten jeg fikk fra Line og Lise!!  Det var veldig betryggende å ha noen mer erfaren med seg, og moralsk støtte, tegner og sekretær!  :o)   Jeg vil også benytte anledningen til å takke for lykkeønskninger og gratulasjoner her, i gjesteboken og pr telefon eller mail - ingen nevnt, ingen glemt!  I tillegg vil jeg rette en spesiell takk til kennel Choco Dots - takk for en flott hund!  Diana og Mattias - takk for at jeg fikk bruke Zipo; en skikkelig trivelig hannhund!  Kennel Astrosprings - takk for hjelp under parringen, støtte og tro på kombinasjonen, og for en flott hannhund!  Kennel Baggbo - Tullas søster som eies av Anna - takk for god kommunikasjon og fine råd!   Og takk til alle andre oppdrettere eller hundeeiere jeg har vært i kontakt med i forbindelse med dette kullet - dere har vært til stor hjelp!  

Jeg gikk ut og luftet Tulla etterpå, og hun var så sliten at bakbeina holdt på å klappe sammen under henne.. På merkelig vis kom vi oss ut, hun fikk gjort fra seg og vi gikk inn.  Både jeg og Bjarte sov på valperommet i natt, men jeg kan ikke si det ble så veldig mye og tung søvn.  Det verket i hele kroppen (nei, jeg skal vel egentlig ikke klage), og vi våknet hver gang valpene begynte å pipe.  

I dag har vi prøvd å få en så normal dag som mulig; skikkelig frokost, kaffe til riktig tid, middag utover en pølse i brød, osv.  Helt utrolig hvor mye slikt har å si for formen!  Tulla har kost seg med flere store måltider mat, Aynï har fått komme inn i varmen igjen stakkars (og Tulla godtar det fint).  Men vi måtte raskt innse at valperommet ikke var helt optimalt; det er et lite bad i andre etasje, rett ved loftsstuen vår.  Jeg hadde tenkt at vi kunne være på stuen og Tulla og kullet på badet med døren oppe, men den gang ei.  Hun roet seg ikke skikkelig ned med mindre vi var der.  Kanskje ikke så rart; en sosial springer som hun jo tross alt er!  Så vi flyttet kassen ut på loftsstuen, og vi kunne med en gang se at dèt var tingen.  

Hun blir bare flinkere og flinkere; steller de mer og mer og de begynner å bli godt kjent.  Hun har villet legge seg på de (kanskje for å beskytte eller varme de?), men nå begynner hun å skjønne at det får holde med å bare legge hodet på de.. ;o)  Det var nemlig ikke helt riktig fant hun ut, å skulle legge seg på de heller.  

Flere bilder (av hver enkelt valp) kommer senere i kveld eller i morgen, men her er foreløpig en liten smakebit:


Tulla peser mellom riene.

 
Den første valpen prøver å finne en pupp eller et godt sted å ligge.  Tulla har tatt en liten pause.


En fødsel er blodig.  Her ligger valp 5 og dier.


Hele kullet, i dag.


En sliten, nybakt mor slapper av, mens valpene dier og sover om hverandre.


Går helt greit å spise selv om man ligger.. ;o) 

 
 

 

 
Valpene er kommet!
søndag 21. februar 2010 21:06

Fredag begynte Tulla å styre og kave, og hun har holdt det gående siden da.  Kan tro hun er sliten!  Hele åtte valper har det kommet:

Valp 1: hann, 405 gram
Valp 2: hann, 366 gram
Valp 3: hann, 370 gram
Valp 4: tispe, 370 gram
Valp 5: tispe, 390 gram
Valp 6: hann, 375 gram
Valp 7: tispe, 370 gram
Valp 8: tispe, 375 gram

I skrivende stund ligger alle og dier, flokken har roet seg ned.  Vi er utrolig slitne etter helgens strabaser!  Tulla hadde ikke kraftige veer, og hun var sliten etter å ha holdt på med oppblokking i nesten to døgn før valpene begynte å komme.  Den første var den største, og han satt godt.  Dessverre gikk det ikke noe særlig bedre med de andre.  Fødselen gikk veldig sakte, og Tulla var utrolig sliten.  Hun hang med hodet flere ganger, og jeg trodde jeg at hennes siste time var kommet.  

Da valp fem var født, og Tulla ikke så ut til å orke mer (men vi visste jo det lå minst to til der inne), kontaktet vi dyrlege som kom og skulle sette ve-sprøyte.  Rett før han kom, kom valp nr seks, men Tulla var utmattet så hun fikk litt hjelp av sprøyta likevel.  Plopp kom valp nr 7, og vi ba dyrlegen kjenne om han trodde Tulla var tom.  Nei, ikke helt enda.. Så under lufteturen etterpå kom det jammen en til.  

 

Nå er vi utrolig slitne, Tulla prøver å sove selv om åtte valper herjer med magen hennes.  Jeg har knapt sovet siden fredag, og håper å få meg litt søvn før jeg må passe valper mens Bjarte er på jobb i morgen.  ;o)  Aynï må vi jo heller ikke glemme stakkars - hun hadde verdens kjipeste bursdag i går, 20. februar!  

 

Bilder kommer senere - god natt!! 

 

 
Valpene kommer
søndag 21. februar 2010 11:02

KL 1200:

To hannvalper er kommet.  Den første kom 1100 og veide 405 gram.  Han har veldig like tegninger som Tulla.  Nummer to kom 1135, og veide 366 gram.  Morkakene er ute. 

 

KL 1300:

En hannvalp til har kommet.  370gram.

 

KL 1345:

Ei tispe på 370 gram

 

KL 1630

Ei tispe til har kommet, 390 gram.   Tulla er sliten, virkelig sliten etter å ha holdt det gående siden fredag.  

Sist oppdatert søndag 21. februar 2010 15:38
 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Siste >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL